Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru analiza crizei umanitare din Ucraina

Foto: Organizația Națiunilor Unite/ dam.media.un.org
Foto: Organizația Națiunilor Unite/ dam.media.un.org

ONU intervine în criza din Ucraina. Consiliul de Securitate se reuneşte din nou.

Reprezentanții statului ucrainean acuză Rusia că a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei și cer intervenția comunității internaționale. O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU va avea loc, joi, pentru a aborda escaladarea crizei umanitare din Ucraina, transmite BBC, citată de News.ro. SUA, Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Norvegia şi Albania au cerut această întâlnire, relatează surse diplomatice, în urma creşterii bombardamentelor asupra zonelor civile în ultimele zile. SUA, Marea Britanie şi Franţa sunt toţi membri permanenţi ai consiliului împreună cu Rusia şi China.

Rusia încă deţine preşedinţia Consiliului de Securitate pentru luna martie, ceea ce înseamnă că progresul în ceea ce priveşte unele rezoluţii a fost blocat. Sunt, de asemenea, în desfăşurare discuţii pentru a oferi o ocazie preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky să vorbească la Adunarea Generală a ONU, care este formată din toate statele membre.

E aproape imposibil ca ONU să autorizeze o acțiune militară în Ucraina din cauza opoziției Rusiei din Consiliul de Securitate, dar reprezentanții Organizației Națiunilor Unite ar putea lua alte măsuri pentru a descuraja Rusia să continue invazia neprovocată din 2022, din Ucraina, spune Savita Pawnday într-un interviu acordat serviciului românesc al Europei Libere. Rapoartele indică faptul că forțele ruse au comis atacuri direcționate asupra civililor, au bombardat fără discernământ zone civile, au folosit arme interzise fără discriminare, inclusiv muniții cu dispersie și au vizat infrastructura civilă, inclusiv școli și spitale. Toate aceste încălcări pot constitui crime de război, respectiv crime împotriva umanității.

La 4 martie, Consiliul pentru Drepturile Omului a înființat o Comisie de anchetă pentru a investiga încălcările sistematice și abuzurile drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar. Pe lângă acele organe ale ONU care constau din state membre, există și Secretariatul ONU. Diferitele departamente ale Secretariatului ONU joacă un rol important în răspunsul la criza din Ucraina. Multe dintre ele sunt în roluri directe de furnizare de servicii pentru cei mai afectați de criză, inclusiv ajutor pentru refugiați pentru cei care au fugit și ajutoare umanitare pentru cei care rămân în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel