Rețetă simplă și delicioasă de salam de biscuiți cu gust de cafea.
-600 g de biscuiți;
-380 ml de lapte;
-50 g de zahăr;
-3 linguri de pudră de cacao;
-o linguriță de cafea solubilă;
-130 g de unt;
-100 g de ciocolată neagră.
Pentru ganache:
-120 g de ciocolată neagră;
-60 ml de smântână pentru frișcă.
1.Rupeți biscuiții în bucățele cu lungimea de 1-2 cm.
2.Turnați laptele pe o tigaie sau într-o crăticioară pusă pe foc mic. Adăugați zahărul, pudra de cacao și cafeaua solubilă. Amestecați foarte bine, ca să nu rămână cocoloașe.
3.Adăugați untul și așteptați până se va topi jumătate din el. Apoi adăugați 100 g de ciocolată neagră, ruptă în bucățele.
4.Fierbeți compoziția rezultată până va deveni omogenă și până vor apărea primele bule de clocotire pe suprafața ei.
5.Luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească. Turnați-o peste biscuiți și amestecați.
6.Modelați salamurile din compoziția finală pe bucăți de folie alimentară. Noi am obținut 4 bucăți: am adăugat aproximativ 2 linguri de compoziție în lățimea lor. Nu le-am modelat groase, ca să fie mai ușor de porționat și de servit.
7.Dați salamurile de biscuiți la frigider pentru 4 ore.
8.Pregătiți ganache-ul: încălziți smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Turnați-o peste 120 g de ciocolată neagră, ruptă în bucățele. Lăsați-le să interacționeze pe parcursul a 30-60 secunde, după care amestecați-le până la omogenizare.
9.Transferați ganache-ul într-un poș.
10.Scoateți salamurile de biscuiți din frigider și îndepărtați folia alimentară de pe suprafața lor. Așezați-le pe un grătar.
11.Aplicați ganache-ul pe suprafața lor sub formă de zigzaguri sau linii haotice.
12.Dați-le la frigider pentru 1.5 ore, până când ganache-ul se va întări.
13.Porționați salamul de biscuiți.
14.Serviți-l cu multă plăcere!
VEZI ȘI: Rețetă de ișlere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată
Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani a preparat o rețetă de ișlere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată.
Ingrediente pentru aluat:
700 gr făină tip 550, sau tip 000
1 praf de sare
500 gr unt cu 82% grăsime
200 gr zahăr pudră
200 gr făină de migdale, sau nuci
2 ouă
Pentru cremă:
10 gălbenușuri
500 ml lapte
200 gr zahăr
100 gr făină
vanilie
250 gr unt cu 82% grăsime
Pentru glazură de ciocolată:
200 gr ciocolată cu lapte
100 gr ciocolată amăruie
200 ml smântână dulce
2 lingurițe esență de rom
50 gr unt
Modul de preparare al islerelor nu este complicat, dar necesită puțin timp până decupăm aluatul, apoi până asamblăm minunatele fursecuri. Însă merită din plin tot efortul și timpul acordat, pentru că gustullor este divin.
Preparare fursecuri
Pentru a pregăti aluatul de fursecuri, cernem făina într-un vas și o amestecăm cu sarea zahărul și făina de mignale. Apoi adăugăm cele două ouă și untul rece tăiat în cuburi și frământăm rapid aluatul. Consistența aluatului va fi ușor sfărâmicioasă, dar odihnit la frigider 30 de minute, aluatul se va modela frumos.
După ce se odihnește aluatul la rece se întinde într-o foaie de 5-6 mm grosime și se decupează fursecurile. Fie le decupăm cu un dispozitiv special, fie cu un pahar micuț. Fursecurile se așază în tavă, pe hârtie de copt ușor distanțate. Se coc la 200 de grade pentru 10-12 minute.
Preparare cremă de vanilie
Se amestecă bine gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul. Se adaugă făina și puțin lapte rece și se omogenizează compoziția. Restul de lapte se adaugă fierbinte și se amestecă intens pentru a nu se forma cocoloașe. Crema se fierbe până capătă consistența unei budinci, iar la final de fierbere se adaugă și vanilia( păsatie sau esență). Se lasă crema la răcit și se încorporează în ea untul moale.
Cu această cremă de vanilie se unesc fursecurile două câte două.
Preparare glazură de ciocolată
Se pune smântâna lichidă într-un vas, pe foc și se lasă până atinge punctul de fierbere. Se stinge focul, se adaugă ciocolatele rupte în bucăți și se amestecă bine până acestea se topesc. la final, se adaugă și untul care va conferi glazurii un plus de luciu.
Ișlerele deja asamblatre se vor glazura pe o parte cu glazura de ciocolată. Se așază pe un grătar de răcire până se întărește ciocolata.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu