Referendum familie. Secţiile de votare s-au deschis

tată
tată

Secţiile de votare s-au deschis sâmbătă, la ora 7,00, peste 18.000.000 de alegători fiind aşteptaţi la urne, până la ora 21,00, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei în sensul redefinirii familiei ca fiind căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

Românii sunt chemaţi să răspundă cu 'Da' sau 'Nu' la întrebarea: 'Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?'. Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente. Referendumul va fi validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Prima raportare a prezenţei la vot este programată la ora 11,30 pentru datele colectate până la ora 10,00. De altfel, în cele două zile în care se desfăşoară scrutinul popular, Biroul Electoral Central va transmite datele referitoare la prezenţa la vot la ora 11,30 pentru ora 10,00; la 14,30 - pentru ora 13,00; la 17,30 - pentru ora 16,00; la 20,30 - pentru ora 19,00 şi la 22,30 - pentru ora 21,00. Secţiile de vot se vor închide sâmbătă, la ora 21,00, iar procesul electoral va continua duminică, începând cu ora 7,00.

Proces verbal în două exemplare

Sâmbătă seara, după încheierea primei zile a votării, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor trebui să încheie un proces verbal, în cel puţin două exemplare, după cum prevede hotărârea BEC. Un exemplar al procesului verbal se afişează la intrarea în sediul secţiei de votare, iar un exemplar se păstrează de către preşedintele biroului electoral al secţiei, urmând ca la încheierea celei de a doua zile (duminică - n.r.) să îl predea biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz. Totodată, sâmbătă seara, la plecarea din localul de vot, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare trebuie să sigileze toate căile de intrare (uşi şi ferestre) în localul de vot cu benzi de hârtie, pe care să aplice în prealabil ştampila de control, pe care apoi le semnează, prevede aceeaşi hotărâre BEC. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel