Răzgândescu

De trei ori in ultima vreme, intr-un mod mai mult decat neobisnuit, halucinant chiar, presedintele Traian Basescu s-a razgandit.

Atunci cand a fost vorba de decizii majore. Care influenteaza, intr-un sens sau altul, in mod major societatea romaneasca. Modul extrem de ferm in care s-a angajat sa faca sau sa nu faca anumite lucruri si maniera la fel de ferma in care a procedat in sens contrar, precum si rapiditatea acestor schimbari de decizii sunt de natura sa ne dea de gandit.

Este adevarat ca personajul politic in discutie a mai facut, de-a lungul vietii, o serie de gesturi controversate. Daca ne amintim bine, el s-a avut la cutite cu domnul Cosmin Gusa, pe vremea cand acesta era secretar general al PSD. Apoi a acceptat cu placere colaborarea acestuia in campania electorala de la sfarsitul anului 2004, dupa care s-a certat din nou cu acelasi Cosmin Gusa. Si cine stie ce ne mai rezerva viitorul. Am oferit acest exemplu, socotesc destul de elocvent, dintr-o serie intreaga care ar putea fi puse pe lista si care demonstreaza ca si in trecut domnul Traian Basescu si-a mai schimbat uneori si deciziile si prietenii. Dar niciodata pana in prezent nu a fost vorba – exceptand poate promisiunea sa ca va demisiona daca va fi suspendat pe care nu si-a mai onorat-o niciodata – de schimbari la 180 de grade si foarte rapid a unor decizii extrem de importante, legate de politica statului.

Sunt, in acest sens, cinci exemple. Intamplator sau nu, de fiecare data la celalalt capat al deciziei se afla un alt om politic, presedintele PSD, Victor Ponta. El este cel care, intentionat sau nu, l-a scos de cinci ori pe Traian Basescu de pe sine, facandu-l sa deraieze. De doua ori s-a intamplat ca domnul Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte al statului, sa promita ferm ca nu-l va nominaliza premier, nici in ruptul capului, pe domnul Victor Ponta. De fiecare data incapatanarea de a nu-l nominaliza ar fi condus, cu certitudine, la o criza politica. Pentru ca de fiecare data domnul Victor Ponta dispunea de o majoritatea in Parlament. Prima data, inaintea alegerilor parlamentare, majoritatea era mai putin robusta. Dupa alegerile parlamentare, era cea mai semnificativa din ultimii 20 de ani. Evident ca refuzul de a-l nominaliza ar fi atras dupa sine reactii extrem de puternice din directia clasei politice, dar si a societatii civile. De fiecare data insa domnul Traian Basescu s-a razgandit. Si, ignorandu-si propriile angajamente, l-a nominalizat pe domnul Victor Ponta.

Urmatoarele trei situatii s-au consumat foarte aproape de momentul prezent si vizeaza decizii politice diferite de ceea ce numim nominalizarea unui premier, legate insa de acelasi Victor Ponta. Prima s-a produs in luna decembrie. Spre sfarsitul anului. Cand Traian Basescu a anuntat solemn ca nu va promulga bugetul si, mai mult decat atat, se pregateste, fapt fara precedent, sa atace aceasta importanta lege la Curtea Constitutionala. Si, cu totul si cu totul surprinzator, in urma unei vizite fulger la Cotroceni a premierului Victor Ponta, presedintele a cedat. Semnand ceea ce promisese ca nu va semna.

Urmatoarea miscare, la fel de spectaculoasa, a avut loc atunci cand a fost instalat Guvernul Ponta III. Si cand acelasi Traian Basescu a anuntat ca nu-i va numi pe noii ministri nici in ruptul capului pana cand nu se va pronunta Curtea Constitutionala in legatura cu sesizarea facuta de PDL. A acceptat chiar, pentru a fi consecvent, o singura numire, cea de la Interne, pornind de la considerentul ca, in caz contrar, conform Constitutiei, acest important minister ar fi ramas pur si simplu fara conducator. Si, iata, cateva ore mai tarziu, presedintele s-a razgandit. Si a nominalizat tot ceea ce a dorit domnul Victor Ponta. Si de aceasta data el avut, tot la Cotroceni, o discutie cu premierul. Mai este si va mai fi analizat acest spectaculos eveniment politic, cautandu-se explicatii plauzibile ale razgandirii presedintelui.

Pentru a cincea oara in seria lunga si pentru a treia oara in seria scurta si tot in raport cu Victor Ponta, presedintele s-a razgandit joi. Ca de obicei, a facut declaratii apasate si repetate in sensul ca nu va promulga Legea energiei. Tot ca de obicei, premierul l-a acuzat ca impinge tara intr-o criza. In sensul ca cei pagubiti vor fi cetatenii. Si asta imediat. Iar presedintele a argumentat, la fel de prompt, ca o asemenea acuzatie este falsa, intrucat ordonanta de urgenta isi produce efectele chiar daca nu este transformata, prin promulgare, in lege. Si ce sa vezi? La cateva ore dupa aceste declaratii, fara sa clipeasca, fara sa ofere nicio explicatie, la fel cum s-a intamplat si in celelalte patru situatii, domnul presedinte Traian Basescu face stanga-imprejur. Bate pas de defilare si promulga legea lui Ponta.

Nu intamplator am intitulat aceast material, care este mai degraba un semnal de alarma decat o analiza, „Razgandescu". Eu cred sincer ca avem deja suficiente semnale de alarma pentru ca statul roman sa intre in alerta. Se intampla ceva neobisnuit cu domnul presedinte?

Citește mai multe pe CorecNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel