Protest transportatori. Miting reluat în faţa Ministerului Transporturilor

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Câteva zeci de transportatori protestează, joi dimineaţa, în faţa Ministerului Transporturilor, fiind nemultumiţi că un ordin recent al ministrului de resort nu le mai acordă prioritate la licitaţii firmelor care operau deja pe un anumit traseu. 

"Este vorba de experienţa pe care o avem pe acel traseu, iar normele europene spun acelaşi lucru. Este clar ca acest ordin este făcut în interesul cuiva", a afirmat, pentru Agerpres, Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). La rândul său, Florin Ghiţulescu, membru al Confederaţiei, susţine că noile reglementări avantajează companiile multinaţionale, care au mai multă experienţă în general, dar nu şi pe traseele din România, unde s-au consacrat firmele autohtone. 

Lucian Şova: 325 de firme au exclusivitate de 15 ani

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat, miercuri, că instituţia pe care o conduce nu este dispusă să elimine orice barieră din discuţiile cu transportatorii, dar este deschisă dialogului şi altor forme de dezbatere. Acesta a subliniat, însă, că piaţa transporturilor regulate interjudeţene de pasageri trebuie să fie deschisă şi accesibilă oricui este autorizat să desfăşoare o astfel de activitate. 

"Astăzi, în România, sunt aproximativ 3.600 de companii autorizate să facă transport rutier de pasageri, din care doar 325 efectuează transport prin curse regulate interjudeţean. Astăzi, în România, sunt peste 28.000 de autobuze autorizate, din care în jur de 2.900 de autobuze participă la această activitate. Se vede în mod clar că există un dezechilibru cu privire la desfăşurarea acestor activităţi. Există o exclusivitate pe care cele 325 de firme o au pentru efectuarea acestui transport de mai bine de 15 ani. La 1 iulie 2019, programul actual expiră şi tot atunci intră în vigoare un regulament european care prevede liberul acces la această piaţă", a afirmat Şova. 

Potrivit şefului de la Transporturi, în aceste condiţii, a fost iniţiată o reglementare, care să permită deschiderea acestei pieţei oricărui transportator autorizat să desfăşoare o astfel de activitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel