Procurorul General, numit de Senat. Toader, întâlnire cu Hans Klemm

Ministrul Tudorel Toader a spus că se gândește ca Procurorul General să fie numit de Senat.

Mai precis, Tudorel Toader a declarat, la Antena 3, că după o discuție cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, ce urmează să aibă loc marți, la ora 08.30, s-ar putea să propună ca Procurorul general să fie numit de Senat, așa cum este în SUA.

[citeste si]

"Poate că este îngrijorat de faptul că (...) nu am propus sistemul cel mai democratic, din Statele Unite, prin care procurorul general este numit de către Senat. Şi atunci, dacă este să spulberăm îngrijorarea, mă gândesc să propun şi eu ca procurorul general din România să fie propus de către Senat, să avem o echivalenţă a procedurilor şi să tindem şi noi spre acelaşi standard de democraţie", a declarat Toader la Antena 3, anunţând că urmează să se întâlnească marţi dimineaţă cu ambasadorul Hans Klemm, aceasta urmând să fie a treia întrevedere dintre cei doi.

Ministrul a adăugat că, în opinia sa, nu este atât de important cine îl propune sau îl numeşte pe procurorul general, esenţial fiind ca acela care ocupă funcţia să fie complet independent.

"Aş putea să dau numeroase exemple în care desemnarea, numirea o face Parlamentul, forul politic cel mai reprezentativ şi unica autoritate legiuitoare. (...) Până la urmă, dacă vrem să privim lucrurile în chip riguros, într-o societate normală, cu comportamente, conduite normale, nici nu ar trebui să conteze cine numeşte, ar trebui ca procurorul general să aibă deplină autonomie în îndeplinirea atribuţiunilor, să nu aibă dependenţe de ceilalţi, să aibă conştiinţa necesităţii îndeplinirii după Constituţie a obligaţiilor pe care le are. Procurorul general, că e numit de preşedinte, de Parlament, de ministru, de CSM, e procuror general, cu aceleaşi atribuţii pe care trebuie să şi le îndeplinească", a precizat Tudorel Toader.

În opinia sa, indiferent de poziţiile exprimate de reprezentanţii unor state partenere, în România trebuie să se legifereze în funcţie de specificul naţional, în limitele impuse de acordurile internaţionale la care ţara noastră este parte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel