Preşedintele Guatemalei anulează întrevederea cu Trump

Preşedintele guatemalez Jimmy Morales, confruntat cu o puternică opoziţie faţă de un eventual acord în domeniul migraţie cu SUA, a anulat o întrevedere prevăzută pentru luni, la Washington, cu omologul său american Donald Trump, a anunţat duminică guvernul de la Tegucigalpa, transmite AFP. 

Comunicatul precizează că întâlnirea a fost amânată sine die în urma 'speculaţiilor' legate de posibila semnare a unui acord cu privire la migraţie, care ar acorda Guatemalei statutul de 'ţară sigură', unde migranţii care ar dori să ajungă în SUA ar face demersurile de azil.

Guvernul guatemalez, care anunţase joi vizita lui Morales la Washington pentru a aborda 'subiecte legate de migraţie şi de securitate', a păstrat o tăcere totală cu privire la agenda exactă a întrevederii cu Donald Trump. 

Această tăcere a alimentat speculaţiile privind încheierea unui acord în domeniul migraţiei, cu atât mai mult cu cât responsabili guvernamentali au recunoscut existenţa de negocieri pe acest subiect.

Polemica intervine cu mai puţin de o lună înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale de pe 11 august, care urmează să decidă cine va fi, din ianuarie, succesorul lui Morales, dintre social-democrata Sandra Torres şi candidatul de dreapta, Alejandro Giammattei. Ambii se opun unui eventual acord cu Washington.

Opozanţii faţă de un astfel de text subliniază că Guatemala nu poate primi migranţi cu destinaţia Statele Unite atât timp cât este ea însăşi una din ţările principale furnizoare de aspiranţi la 'visul american'.

Potrivit Amnesty International (AI) şi altor organizaţii de apărare a drepturilor omului, Guatemala nu întruneşte condiţiile pentru a fi o 'ţară sigură'. 'Legislaţia din Guatemala (...) nu permite să se facă diferenţa între cei care caută protecţie împotriva violenţei sau a unor ameninţări grave pentru securitatea lor , şi ceilalţi', a arătat Juliana Cano Nieto, director adjunct al AI.

Administraţia Trump a anulat în martie ajutoarele pentru Salvador, Guatemala şi Honduras, la cererea preşedintelui, care le acuză că nu au făcut 'nimic' pentru a împiedica venirea de migranţi în SUA.

Sărăcia de care suferă 59% din cei 17,7 milioane de locuitori ai Guatemalei, precum şi violenţa bandelor infracţionale împing în fiecare an zeci de mii de bărbaţi, femei şi copii să plece în căutarea unei vieţi mai bune în Statele Unite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel