Premiul Nobel pentru chimie: Benjamin List și David W.C. MacMillan pentru „dezvoltarea organocatalizei asimetrice” 

Descoperirile lui Benjamin List și David W.C. MacMillan au dezvoltat ”un nou mod de a pune laolaltă moleculele chimice”, a spus Pernilla Wittung-Stafshede, membru al comitetului Nobel pentru chimie.

Cei doi cercetători au lucrat separat, dar au împărțit premiul, al treilea acordat această săptămână. 

Premiile Nobel, ajunse în acest an la cea de-a 120-a ediţie, sunt atribuite începând de luni şi până pe 11 octombrie la Stockholm şi Oslo. Aceste Premii sunt destinate să recompenseze eforturile realizate pentru cunoaşterea şi aprofundarea realizărilor spiritului uman.

Au fost înregistrate 329 de candidaturi, constând în 234 de persoane şi 95 de organizaţii. Numărul candidaturilor din acest an la Nobelul pentru Pace ocupă locul al treilea în clasamentul din toate timpurile, care a început să fie întocmit în 1901.

Vezi și: Premiul Nobel pentru medicină 2021: David Julius și Ardem Patapoutian „pentru descoperirea receptorilor temperaturii și atingerii”

Laureaţii Premiului Nobel vor primi o diplomă, o medalie şi un premiu de aproximativ 1,1 milioane de dolari.

Începând cu anul 1901, 112 de Premii Nobel pentru Chimie au fost acordate. Premiul pentru chimie nu a fost acordat de opt ori, în anii 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, 1941 și 1942.

Motivul pentru care premiul nu a fost acordat în mulți ani este pentru că în statutul Fundației Nobel este precizat faptul că „dacă niciuna dintre lucrările luate în considerare nu este de importanța indicată în primul paragraf, premiul în bani va fi rezervat pentru anul viitor. Dacă nici în anul următor premiul nu poate fi acordat, banii vor fi adăugați la fondurile restricționate la Fundației”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel