Premierul Maltei, Joseph Muscat, demisionează. Criză de proporții după uciderea jurnalistei

Premierul Maltei, Joseph Muscat, a anunțat că intenționează să demisioneze din funcție în luna ianuarie, în contextul crizei declanșate de uciderea unui jurnaliste de investigații care ancheta legături ilicite între mediul de afaceri și politicieni, informează BBC News online.

Muscat a declarat duminică, la postul public de televiziune, că va cere formațiunii pe care o conduce, Partidul Laburist, să înceapă procesul de alegere a succesorului său, urmând să demisioneze din fruntea partidului pe data de 12 ianuarie, iar din funcția de premier "în zilele următoare".

Explicându-și decizia de a renunța, Muscat a afirmat despre felul în care a fost gestionată ancheta privind asasinarea jurnalistei că: "Unele decizii au fost bune, în timp ce altele ar fi putut fi luate mai bine".

"Malta trebuie să înceapă un nou capitol și numai eu pot da acest semnal", a afirmat Muscat, care se află de șase ani în fruntea Guvernului de la La Valetta.

"Toată responsabilitatea pe care am purtat-o pe umeri cu siguranță nu se compară cu durerea suferită de familia victimei", a adăugat el.

Proteste în Malta

Un număr mare de protestatari s-au strâns la Valletta pentru a cere demisia imediată a premierului, pe fondul nemulțumirilor privind felul în care a fost gestionată ancheta privind asasinatul, în cadrul căreia au fost vizați și apropiaţii ai lui Muscat, informează Mediafax.

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă cunoscută pentru investigaţiile privind corupţia din Malta, a murit în octombrie 2017 după explozia unei bombe care era plasată sub vehiculul său.

Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie. În una dintre investigaţii, premierul maltez Joseph Muscat şi doi dintre apropiaţii lui au fost acuzaţi de legături cu trei companii offshore şi cu vânzarea de paşapoarte malteze către Guvernul din Azerbaidjan. Într-o altă anchetă, jurnalista a scos la iveală informaţii despre conturi offshore care ar aparţine lui Adrian Delia, liderul formaţiunii de opoziţie, Partidul Naţionalist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel