Pregătiri de război? Vom fi obligați să ne punem casele la dispoziția NATO

Un proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne i-ar putea obliga pe români să muncească şi să-şi cedeze bunurile cu ocazia exerciţiilor militare desfășurate de NATO pe teritoriul țării noastre, transmite ziarulring.ro.

Ministerul Afacerilor Interne pregăteşte modificări ale Legii privind rechiziţionările de bunuri şi prestările de servicii în interes public. Dacă până acum bunurile puteau fi rechiziţionate iar oamenii puteau fi obligaţi să presteze muncă doar în perioada declarării stării de mobilizare a forţelor armate ori a stării de asediu, proiectul legislativ inițiat de MAI prevede că aceste lucruri se pot întâmpla şi pe timpul desfăşurării exerciţiilor şi antrenamentelor de mobilizare ce presupun trageri, manevre militare şi operaţiuni în ansamblu pentru instrucţia trupelor NATO.

Citește și: Rusia amenință NATO cu posibile ”consecințe catastrofale”

„Este necesară optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de criză, a procedurilor de acţiune şi luarea măsurilor necesare pentru a răspunde schimbărilor majore din mediul de securitate regional de la graniţele NATO, precum şi descurajarea provocărilor şi ameninţărilor la adresa teritoriilor şi populaţiilor ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Starea de alertă obligă la muncă forţată

Proiectul de lege mai introduce obligativitatea prestării muncii în folosul comunităţii şi posibilitatea rechiziţionării bunurilor şi în cazul decretării stării de alertă pe timp de pace.

Starea de alertă se declară potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea imediată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizarea populaţiei, limitarea şi înlăturarea consecinţelor situaţiei de urgenţă şi poate fi decretată de primari şi prefecţi în zonele inundate sau înzăpezite.

Amenzi pentru cei care nu colaborează cu autoritățile

Potrivit proiectului de lege al MAI, angajatorii vor fi obligaţi să comunice autorităţilor numele şi calificările salariaţilor, pentru ca aceştia să poată fi utilizaţi la muncile în folosul comunităţii. Refuzul de a comunica aceste date va fi sancţionat cu amendă de până la 25.000 de lei.

Persoanele fizice care refuză să-şi pună la dispoziţie bunurile supuse rechiziţionării sau refuză să muncească pe timpul stării de alertă vor fi amendate cu 5.000 de lei.

Vezi și: Anunțul lui Mircea Dușa: Este pentru prima dată când se întâmplă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel