Posibilă lovitură de stat în Burkina Faso. Președintele a fost reținut de armata revoltată

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Președintele din Burkina Faso a fost reținut de militarii revoltați.

Roch Marc Christian Kabore, președinte al statului Burkina Faso, a fost  „reținut” de soldații revoltați.

Rapoartele spun că detenția lui Kabore vine după ce trupele au organizat revolte la mai multe cazărmi ale armatei și s-au auzit focuri de armă în apropierea reședinței președintelui.

Rapoartele de luni au venit la o zi după ce soldații au organizat revolte la mai multe cazărmi ale armatei, stârnind temeri de o lovitură de stat. Duminică, s-au auzit focuri de armă puternice și lângă reședința lui Kabore din capitala Ouagadougou.

Au fost observate mai multe vehicule blindate ale flotei prezidențiale care erau ciuruite de gloanțe, luni dimineață. Unul dintre acestea era stropit cu sânge.

Guvernul a negat o lovitură de stat

Două surse de securitate și un diplomat vest-african au declarat agenției de presă Reuters că Kabore a fost reținut într-o tabără militară. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea guvernului, care duminică a negat că o lovitură de stat este în desfășurare.

„Tocmai am trecut de baza militară unde se presupune că Kabore este închis în acest moment”, a raportat luni jurnalistul Henry Wilkins de la Ouagadougou.

„Traficul e normal, dar de obicei există un număr mare de militari pe străzile din jurul palatului prezidențial.”

Agenția de presă AFP a mai raportat că președintele a fost arestat împreună cu alți oficiali guvernamentali.

„Președintele Kabore, șeful parlamentului și miniștrii sunt efectiv la mâna soldaților” de la cazarma Sangoule Lamizana din capitală, au declarat doi oficiali de securitate.

Azi, doi dintre soldații rebeli au declarat prin telefon pentru Associated Press că Kabore este ținut „într-un loc sigur”, dar nu au precizat unde.

Kabore a condus Burkina Faso de când a fost ales în 2015, după ce o revoltă populară l-a înlăturat pe președintele Blaise Compaore, care a fost la putere timp de aproape trei decenii. Kabore a fost reales în noiembrie 2020 pentru încă un mandat de cinci ani, dar, cu toate acestea, frustrarea a crescut din cauza incapacității sale de a opri răspândirea violenței în întreaga țară, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel