Portugalia, decret. Ce trebuie să știi dacă mergi, aici, în vacanță: Noua măsură pe care o iau autoritățile

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Decretul urmează să fie promulgat. Autoritățile au luat noi măsuri privind restricțiile anti-COVID.
 

Portugalia a decis la rândul său joi să pună capăt obligativităţii purtării măştii în interior, o măsură sanitară care va continua însă să se aplice în mijloacele de transport în comun, în spitale şi căminele de bătrâni, însă nu şi în şcoli, relatează AFP.

"Având în vedere evoluţia pozitivă a situaţiei epidemiologice din Portugalia, guvernul a decis să revizuiască anumite restricţii încă în vigoare", a anunţat executivul condus de socialistul Antonio Costa într-un comunicat publicat la sfârşitul consiliului de miniştri săptămânal, scrie Agerpres.

Purtarea obligatorie a măştii va fi acum limitată "la locurile care se caracterizează printr-o vulnerabilitate ridicată a persoanelor care le frecventează (...) şi la spaţiile utilizate intensiv", a precizat guvernul. Această decizie va intra în vigoare în zilele următoare, imediat ce decretul guvernamental va fi promulgat de preşedintele Republicii, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

În ultimele zile, mai mulţi experţi şi membri ai opoziţiei au cerut ridicarea obligativităţii purtării măştii în şcoli, una dintre principalele măsuri de control a pandemiei încă în vigoare în Portugalia. Portugalia se numără printre ţările cu cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, iar numărul de noi infectări cu coronavirus se află în scădere, fiind înregistrate 577 de cazuri la 100.000 de locuitori în şapte zile, potrivit ultimului raport săptămânal al Direcţiei generale de sănătate.

Spania, noi măsuri privind restricțiile anti-COVID

Și guvernul spaniol a aprobat decretul care pune capăt obligativităţii purtării măştii în interior începând de miercuri, cu excepţia mijloacelor de transport în comun, a spitalelor şi căminelor de bătrâni, relatează AFP.

Spania va ridica astfel una dintre ultimele restricţii în vigoare de la începutul pandemiei de COVID-19, datorită "unui context epidemiologic favorabil" rezultat al unei "acoperiri vaccinale foarte mari", a declarat ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, la sfârşitul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri, scrie Agerpres.

Purtarea măştii va rămâne însă obligatorie în centrele sanitare, în spitale, căminele de bătrâni, precum şi în transportul public, conform decretului aprobat marţi, care va intra în vigoare miercuri dimineaţă după publicarea sa în Jurnalul Oficial. Ministrul Darias a subliniat totodată că masca "nu va fi folosită în niciun caz" în mediul şcolar.

Cu toate acestea, situaţia va fi mai puţin clară în ceea ce priveşte purtarea măştii la locul de muncă. "Ca regulă generală, (purtarea măştii) nu va fi obligatorie", însă companiile, prin responsabilii lor în materie de prevenire a riscurilor legate de condiţiile de muncă, "vor putea lua măsurile corespunzătoare, inclusiv posibila utilizare a măştii", a spus ministrul Sănătăţii.

Obligaţia de a purta mască în interior a fost una dintre ultimele restricţii încă în vigoare în Spania, ţară grav afectată de primul val de pandemie, în primăvara anului 2020, în timpul căruia au fost instituite unele dintre cele mai stricte măsuri de izolare a populaţiei din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel