Războiul pornit de Vladimir Putin împotriva Europei se desfășoară după un plan bazat pe ”lovituri din interior”, potrivit unei analize geopolitice realizată de Asociația pentru Implementarea Democrației. Într-un material trimis DCNews, Alexandru Cumpănașu, directorul AID, identifică trei mecanisme folosite de Rusia.
Europa a fost încă din feudalism un teritoriu al competiției, al războiului, al distrugerii între diversele puteri de pe teritoriul său. Cumpănașu scrie că Statele Unite ale Americii, prin crearea NATO, au jucat rolul esențial în construirea unei „păci” la nivelul Europei care a durat peste 60 de ani.
Carta NATO face posibilă Uniunea Europeană
Teama de război, de riscul unei invazii între vecini au dispărut deoarece Carta NATO le oferea tuturor țărilor membre garanția integrității teritoriale și excluderea oricăror ambiții personale. Astfel, a putut porni proiectul unui singur stat european, care a rămas, din păcate, doar la nivelul unei uniuni economice.
UE era cel mai mare pericol pentru Vladimir Putin. Europa putea să devină cel mai puternic actor global în plan politic, economic, militar. Adversarul UE, așa numita Uniune Eurasiatică, având ca vârf de lance pe Vladimir Putin, a folosit slăbiciunile europenilor pentru a bloca proiectul. Putin a stimulat vechile resentimente între țări vecine, între marile puteri ale Europei, neîncrederea și egoismul fiecărui stat.
Rusia folosește democrația pentru a o învinge
Vladimir Putin a folosit democrația, elementul de bază al funcționării Europei, împotriva acesteia, scrie Cumpănașu. Rusia a finanțat și finanțează partidele eurosceptice din Europa, care au ajuns la 37% din Parlamentul European. Nu există niciun stat european cu excepția României care să nu aibă reprezentați eurosceptici în PE. De asemenea, Vladimir Putin și colegi de-ai săi, din KGB sau GRU, au înțeles că democrația înseamnă și bunăstarea fiecărui cetățean din Europa. Pentru bunăstarea cetățenilor, politicienii sunt responsabili. Prin urmare, pentru a-și salva funcțiile politice liderii sunt dispuși să facă orice ca, pe termen scurt, să ofere cetățenilor mai multe avantaje. Pe termen lung însă, aceiași politicieni au vândut Europa unui personaj cu ambiții personale și cu o camarilă căreia i-a dat bucată cu bucată economia Rusiei. Așa s-a ajuns ca oamenii de afaceri să se afle în strânse legături cu oamenii de afaceri „ruși”, în fapt niște interlopi internaționali ce au primit și primesc cadou parte din avuția acestuia. Deciziile politice sunt, deci, influențate de presiunile economice pe care aceștia le fac, la ordinul Moscovei.
Iată, integral, analiza geopolitică realizată de Alexandru Cumpănașu:
Asistenți de cercetare: Bogdan Munteanu și Cristiana Oriță
FANTOMELE RENĂSCUTE ALE EUROPEI DISTRUG PACEA ÎN EUROPA
Europa a fost încă din feudalism un teritoriu al competiției, al războiului, al distrugerii între diversele grupuri sau mari puteri de pe teritoriul său, asta numai în istoria recentă a continentului, vechile și actualele puteri: Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Spania și Austria s-au războit în permanență de-a lungul ultimelor secole.
Războaiele dintre aceste mari puteri și victimele colaterale precum Moldova, Valahia, Transilvania și celelalte regiuni ale Europei împărțite după bunul plac al câștigătorului acestor războaie au condus la o neîncredere și la o lipsă de capacitate între popoarele acestor țări de a deveni o singură națiune.
Statele Unite ale Americii, prin crearea NATO, au jucat rolul esențial în construirea unei „păci” la nivelul Europei ce a creat premisele unei stabilități de aproximativ 60 de ani, construcția unei uniuni europene în care orgoliile, bătălia pentru sferele de influență, diversitatea etnică, extremismul să fie anihilate sau măcar adormite.
Prin intermediul NATO și includerii marilor puteri ale Europei ca membrii acestei organizații s-au pus bazele posibilității creării unei construcții europene. Teama de război din partea celuilalt, riscul unei invazii între vecini au dispărut deoarece Carta NATO le oferea tuturor țărilor membre garanția integrității teritoriale și excluderea oricăror fel de ambiții personale.
Astăzi, fantomele s-au întors, iar Vladimir Putin le-a dezgropat. Un plan ideal pentru Europa: o uniune cu un singur popor, cu naționalități diferite ar fi însemnat pentru Europa să devină cel mai puternic actor global politic, economic, militar, motiv pentru care, uniunea euro-asiatică având ca vârf de lance pe domnul Vladimir Putin, a intuit pericolul dar mai grav au intuit slăbiciunile. Fantomele despre care vorbim sunt vechile resentimente între țări vecine, între marile puteri ale Europei, neîncrederea și egoismul din partea fiecărui stat: „fiecare pentru el”.
Vladimir Putin, așa cum am mai descris și-n analizele precedente a folosit însăși elementul de bază a funcționării Europei împotriva ei: democrația. A finanțat și finanțează partidele eurosceptice din Europa care au ajuns la 37% din Parlamentul European, neexistând stat european cu excepția României care să aibă reprezentați eurosceptici în PE.
De asemenea, Vladimir Putin și colegi de-ai săi, vechi colegi din KGB și actual GRU a înțeles că democrația înseamnă și bunăstarea fiecărui cetățean din Europa pentru care politicienii sunt responsabili. Prin urmare politicienii sunt șantajabili și pentru a-și salva funcțiile politice sunt dispuși să facă orice ca pe termen scurt să ofere cetățenilor mai multe avantaje. Pe termen lung însă, aceiași politicieni au vândut Europa unui personaj sinistru, malefic cu ambiții personale și cu o camarilă căreia i-a dat bucată cu bucată economia Rusiei.
Așa s-a ajuns ca oamenii de afaceri din țările UE să se afle în strânse legături cu oamenii de afaceri „ruși”, în fapt niște interlopi internaționali ce au primit și primesc cadou parte din avuția acestuia.
Această îndatorare a Europei față de Rusia a condus în cele din urmă la renașterea fantomelor. Germania, Franța, Italia, Spania și Austria au ignorat nu doar avertismentele României, Poloniei, NATO, SUA, Marii Britanii cu privire la intențiile reale a lui Putin, dar au ignorat chiar afirmațiile lui Putin cu privire la intențiile sale, acesta neascunzând intenția Moscovei de cucerire de noi teritorii, de încălcare a tratatelor. Astfel, în prezent fantomele bântuie prezentul Europei, iar fiecare țară de pe continentul european nu mai gândește în termeni globali ci se gândește la propria sa siguranță în raport cu Rusia.
O analiză efectuată de centrul Carnegie, unul dintre cele mai importante centre de analiză geopolitică din lume, evidențiază efectul ce îl au renașterea fantomenele trecutului în Europa de astăzi. Aceștia subliniază exact stabilitatea în termen de securitate pe care SUA și NATO au furnizat-o țărilor membre ale UE în ultimii 70 de ani și posibilitatea creării unei țări în dreptul unui continent. Proiectul a funcționat și funcționează în prezent, dar din păcate doar ca piață economică comună.
Probabil că moștenirile din trecut ale marilor puteri europene sunt mai puternice decât voința creării unei Europe unite. O Europă unită nu înseamnă doar o piață economică comună și eliminarea granițelor, ci înseamnă omogenizare, politică externă și de securitate comună, înseamnă un echilibru economic între entitățile membre.
În fapt, în ultimii 10 ani asistăm la renașterea fantomelor și punerea în pericol al proiectului politic al UE din cauza interesului unor lideri europeni de a aduce beneficii statelor lor în detrimentul unui vis a unei Europe unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu