Adrian Țuțuianu, secretarul general adjunct al Guvernului României, fost ministru al Apărării, a detaliat planul pe care îl are Rusia în ceea ce privește Marea Neagră.
Deși a ocupat ea mai mare parte a litoralului ucrainean, Rusia are în vedea ocuparea întregii zone nordice a Mării Negre, inclusiv Odesa, și ajungerea la gurile Dunării, care i-a oferi Moscovei masă de manevră în ceea ce privește tranzitul pe Dunăre. Aceste riscuri au fost prezentate de Adrian Țuțuianu, secretarul general adjunct al Guvernului României.
„Cum vedeți șansele de pace în Ucraina, pace promisă de Donald Trump în campanie electorală?“, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Cred că ce a spus Donald Trump în campania electorală a fost o metaforă. Este greu de rezolvat problema conflictului din Ucraina, pentru că știm că pozițiile părților sunt ireconciliabile.
Pe de o parte, Ucraina vrea să-și redobândească întreg teritoriul, iar pe de altă parte, Rusia a încorporat provinciile ucrainene, chiar dacă nu le-a ocupat în totalitate. Probabil că se va ajunge la un moment dat la un conflict înghețat, cum avem atâtea în zonă.
Nu sunt convins că Donald Trump nu va acorda sprijin Ucrainei. Eu cred că acest sprijin va fi acordat în continuare, în principal pentru că Statele Unite ale Americii doresc să rămână puterea mondială cu cel mai important cuvânt de spus. Sprijinul acesta cred că este important din perspectiva intereselor României.
Dacă Ucraina va fi învinsă pe câmpul de luptă, există șanse reale ca Rusia să-și propună să ajungă la Odesa și apoi la gurile Dunării. Odesa ar fi o problemă majoră de securitate pentru România. Interesele strategice ale Rusiei sunt foarte clare - accesul la gurile Dunării, transformarea Mării Negre într-o zonă de interes strategic foarte importantă, de la Odesa se poate ajunge foarte ușor la Tiraspol, ceea ce ar complica extraordinar situația noastră“, a spus Adrian Țuțuianu.
Foto: Agerpres
„Nu ați făcut altceva, domnule ministru decât să descrieți planul lui Putin făcut public acum 2 ani și jumătate - între litoralul Mării Negre să fie ocupat de Rusia. Am văzut de curând un program care dă fiori, accesul la gurile Dunării s-ar face printr-o republică independentă a Bugeacului, sigur, nerecunoscută de nimeni“, a adăugat Bogdan Chirieac.
„Este istorică această chestiune. Stalin a înființat Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în anul 1924 tocmai pentru a menține teza existenței unei Moldove parte a Imperiului rus, apoi sovietic.
Există o constantă de la Petru cel Mare încoace, anume aceea de a se extinde continuu spre gurile Dunării, spre Bosfor și Dardanele, în așa fel încât această zonă să fie de o influență extraordinară pentru imperiul rus, indiferent de ideologiile politice.“, a mai spus Adrian Țuțuianu.
Partidul Social Democrat - PSD, CMF 11240017
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu