Cui a folosit publicarea numelor a 180.000 de persoane cu datorii la stat, pe site-ul ANAF? De ce a recurs Fiscul la această metodă de a face presiuni asupra rău platnicilor? Acuzațiile curg gârlă: lista a fost publicată în timpul campaniei electorale, face jocurile politice, este o lovitură a tehnocraților la adresa unor politicieni, este o metodă de PR, specifică guvernării pentru Facebook.
Până la urmă, pe cine a făcut de rușine Lista?
-Marii evazioniști nu mai pot dormi noaptea, acum că s-a publicat lista. Mafia fructelor din import, de exemplu, este la pământ: o mătușă a unui mafiot a apărut pe listă, pentru că are 101 lei datorie la stat.
-Ministerul Finanțelor. Lăsând gluma la o parte, ministrul Anca Paliu Dragu a fost obligată să recunoască greșeli ale aparatului din subordine (lucru care nu aduce puncte în plus imaginii unui tehnocrat).
-Legislativul. Parlamentarii au adoptat, din nou, legi care se bat cap în cap. Codul fiscal, votat acum un an, permite publicarea listelor cu numele datornicilor, Legea 677/2001 o sancționează.
-ANAF. Sistemul informatic e depășit, încrederea în expertiza instituției scade etc.
-Statul român. A fost pusă în evidență, din nou, nedreptatea din relația stat-cetățean. Oamenii cu datorii sunt puși la zid, dar primul care nu-și plătește datoriile față de cetățeni este statul.
Până la urmă, cine are de câștigat?
Avocații. Vor urma mai multe procese, pentru afectarea imaginii celor care au ajuns pe listă din greșeală, sau care beneficiază de prezumția de nevinovăție, fiind în proces cu ANAF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu