Pe cine apără scutul de la Deveselu?

Rusia deține, deja, active importante în economia românească, iar o tranzacție despre care se discută, pe surse, în ultima vreme, riscă să ofere Moscovei decizia  într-un domeniu cheie. Analistul Bogdan Chirieac semnalează, în editorialul scris pentru DCNews, că este posibil ca scutul american de la Deveselu să apere rafinării și platforme maritime care vor aparține Rusiei. Care poate fi impactul schimburilor de active între OMV și Gazprom, în editorialul:

Pe cine apără scutul de la Deveselu?

În presa internațională, a răzbit o informație privind negocierile dintre austriacul OMV și rusul Gazprom. Zvonuri de preluare erau demult. Acum, însă, pe surse, lucrurile se așează cam așa: OMV va primi în concesiune un mare zăcământ de petrol și gaze în Siberia. În schimb, Gazprom va primi în proprietate rafinăria de la Brazi, singura pe care OMV Petrom o mai are în România. Arpechim Pitești a fost închisă de mult, fiindcă făcea concurență rafinăriei din Viena. Gazprom ar mai putea opera și concesiunile OMV din platoul continental al Mării Negre.

Când vezi modul în care petrolul României și jumătate din rezerva de gaze, plus rafinăriile, conductele și alte active de miliarde de euro au fost cedate practic gratuit austriecilor de la OMV, sigur că te apucă nebunia. Unde era atunci Statul român cu instituțiile sale atotputernice?


Dacă tranzacția se perfectează într-un domeniu ultrastrategic – cel al petrolului – România va mai avea trei rafinării funcționale: cea pe care o primește Gazprom de la OMV, încă una ce aparține Lukoil – gigantul rus al petrolului, prezent din '97 pe piața românească - și Petromidia, aparținând unei companii din Kazahstan, stat membru cu drepturi depline, alături de Rusia, în Comunitatea Statelor Independente.

Atunci când se mai vorbește despre Rusia ca inamic al României, ar trebui avut în vedere că, dacă Moscova hotărăște să închidă rafinăriile, cel mai probabil se rezolvă și cu poluarea din București: toată lumea va merge pe jos.

Nu vreau să mă gândesc și la alte domenii strategice, așa cum sunt, de exemplu, comunicațiile mobile, distribuția de energie sau ce-a mai rămas din industria constructoare de mașini – aflată în mâna companiilor străine - și care sunt în dreptul lor să facă afaceri inclusiv de vânzare-cumpărare cu companiile rusești.

Și, totuși, mă întreb acum, fiindcă Statului nu pare să îi pese: să înțeleg că scutul american de la Deveselu este menit să apere singurele trei rafinării din România care mai funcționează astăzi și care sunt pe cale să aparțină toate Rusiei? La pachet merge și apărarea platformelor maritime Gazprom ce vor apărea la un moment dat și pe platoul continental al Mării Negre, câștigat cu greu de România la Haga.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel