PDL discută rocada Iohannis-Antonescu la prezidențiale

O mișcare surpriză este analizată de liderii PDL, dezamăgiți de evoluția lui Klaus Iohannis la startul campaniei pentru alegerile prezidențiale 2014.

Mai mulți pedeliști au reevaluat strategia de campanie, luând în calcul inclusiv candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale, din partea Alianței Creștin Liberale.

Inițial, PDL și PNL au pariat pe un candidat fără istorie în cele două partide, pentru a trece peste divergențele din perioada de confruntare. Astfel, Klaus Iohannis, care nu s-a implicat nici în luptele din mandatul Boc, nici la referendumul de suspendare, era o soluție de echilibru.

Prestația slabă din primele săptămâni de campanie îngrijorează, însă, atât unele grupuri din PNL, cât și, cum aminteam, liderii PDL. Gafele și lipsa de reacție, ca și tehnica de negare ușor de contrazis de către adversari au arătat un candidat cu puține șanse de creștere, în timpul scurt până la alegeri.

Dincolo de prestația slabă a lui Iohannis, se pune întrebarea cât va trage PNL pentru un candidat pe care puțini lideri locali au ajuns să îl cunoască personal. Dacă PDL este un partid disciplinat, în care strategiile de la centru se aplică în teritoriu, PNL a dovedit o coerență mai slabă.

Atacul PLR (PNL Tăriceanu) și migrația de parlamentari sau primari a afectat puternic unele structuri locale, în PNL. Analiza PDL, împărtășită de unele grupuri din PNL, este că Antonescu ar putea reaprindere dezbaterea cu Ponta și ar reuși să unească grupurile din partid. Cu excepția, evident, a grupării Athanasiu-Orban, care a instrumentat ascensiunea lui Iohannis.

În caz că se va atinge masa critică pentru retragerea lui Iohannis, nu este stabilit scenariul prin care va reintra în cursă Antonescu. Fostul președinte al PNL a declarat că nu se pune în discuție revenirea în cursa prezidențială, dar totuși nu ar putea refuza o solicitare a partidelor, după retragerea ”de ultimă oră” a lui Iohannis, care nu ar mai permite un sondaj intern. Din punct de vedere formal, Antonescu este președintele PNL, hotărârea Congresului nefiind încă validată de instanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel