Parlamentul European cere o acţiune coordonată la nivel comunitar pentru salvarea albinelor

stup, albine, roi
stup, albine, roi

Parlamentul European face apel la o acţiune coordonată din partea Comisiei şi statelor membre pentru salvarea albinelor, care să includă creşterea investiţiilor în cercetare şi a fondurilor pentru programele de apicultură după 2013.

Conform unui raport adoptat joi de Comisia pentru agricultură din PE, creşterea mortalităţii în rândul populaţiei de albine ar putea devasta producţia de alimente şi stabilitatea mediului în UE. Circa 84% din speciile de plante şi 76% din producţia de alimente din Europa depind de polenizarea de către albine, se arată într-un comunicat. Mai mult, sectorul apicol oferă, direct şi indirect, venituri pentru mai mult de 600.000 de cetăţeni comunitari, transmite Agerpres.

Europarlamentarii cer Comisiei Europene şi statelor membre să-şi suplimenteze eforturile pentru a ajuta albinele şi apicultorii să supravieţuiească, dat fiind faptul că sănătatea coloniilor de albine este afectată de numeroşi factori letali şi că cercetarea şi practica veterinară au un rol redus în prevenirea eficientă sau controlul bolilor.

„Creşterea mortalităţii în rândul populaţiei de albine ameninţă stupinele nu numai din Europa, ci din întreaga lume", a declarat autorul raportului, europarlamentarul ungar Csaba Sándor Tabajdi (S&D), care a adăugat că 'în joc este siguranţa alimentară'. "Este nevoie stringentă de finanţare comunitară pentru cercetare şi dezvoltarea de noi produse veterinare pentru sănătatea albinelor“, a mai afirmat el, citat în comunicat.

Comisia pentru agricultură recomandă suplimentarea ajutorului financiar pentru apicultură în cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) după 2013, sporirea sprijinului pentru o cercetare coordonată, încurajarea schimburilor de informaţii şi oferirea de instruire adecvată pentru apicultori, fermieri şi veterinari.

Un obstacol major în reducerea mortalităţii în rândul populaţiei de albine îl constituie lipsa unor date de încredere, se precizează în comunicat. Pentru a se obţine informaţii corecte privind problemele legate de sănătatea albinelor şi pentru a se permite realizarea unor comparaţii mai bune, eurodeputaţii vor crearea unor sisteme de supraveghere la nivel naţional şi standarde armonizate la nivelul UE privind colectarea de date.

Raportul adoptat joi în Comisia pentru agricultură urmează să fie supus la vot în cadrul sesiunii plenare de la 14-17 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel