OUG 55/2014, MIGRAȚIE ALEȘI LOCALI. ACL, înfrântă de OUG 55. De Ce nu pot fi împiedicați aleșii locali să schimbe partidul

Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, a avertizat miercuri că aleșii locali care vor uza de OUG 55/2014 și vor schimba partidul din care fac parte riscă să își piardă mandatele dacă CCR va declara Ordonanța neconstituțională. Marea alianță de Dreapta este însă neputincioasă și nu poate ataca OUG 55 la Curtea Constituțională. Pentru a ajunge pe masa CCR, ordonanța care permite migrația aleșilor locali trebuie să fie atacată de Avocatul Poporului ori de instanțele judecătorești sau de arbitraj comercial. Și chiar dacă Ordonanța ar fi declarată neconstituțională, procesul birocratic le-ar permite aleșilor locali să schimbe partidul până la anularea oficială a acesteia prin decizia CCR.

Citește și: Strategie-capcană a lui Iohannis pentru a bloca migrația primarilor


ACL, la mână lui Ciorbea și a instanței

Pentru a duce OUG 55/2014 pe masa judecătorilor constituționali, ACL depinde de Avocatul Poporului sau de instanțele de judecată, singurele entități care pot ataca la CCR o ordonanță de urgență.

Articolul 146 din Constituția României, care face referire la atribuțiile Curții Constituționale, prevede la punctul d):

Curtea Constituțională hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial; excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de Avocatul Poporului.

Și Legea 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale arată:

Art. 11, alin. (1) - Curtea Constituţională pronunţă decizii, hotărâri şi emite avize, după cum urmează:

A. Decizii în cazurile în care:

d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial, precum şi a celor ridicate direct de Avocatul Poporului;

Art.29. - (1) Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia. 

(2) Excepţia poate fi ridicată la cererea uneia dintre părţi sau, din oficiu, de către instanţa de judecată ori de arbitraj comercial. De asemenea, excepţia poate fi ridicată de procuror în faţa instanţei de judecată, în cauzele la care participă.

(4) Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor, opinia instanţei asupra excepţiei, şi va fi însoţită de dovezile depuse de părţi.

Art.32. Curtea Constituţională hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare.

Citește și: OUG pentru migrația primarilor, publicată în Monitorul Oficial. Bogdan Chirieac analizează efectele


Solicitare la Ciorbea. Instanța, planul de rezervă

Liberalii au transmis deja către Avocatul Poporului cererea de sesizare a CCR cu privire la excepția de neconstituționalitate a OUG nr. 55/2014.

"Avem, evident, și varianta în contencios administrativ, în care să invocăm excepția de neconstituționalitate. Suntem pregătiți și pentru această a doua variantă", a transmis deputatul liberal Theodor Nicolescu.

Aleșii locali vor putea schimba partidul și după ce OUG ar fi declarată neconstituțională

Chiar dacă Ordonanța ce permite migrația aleșilor locali va ajunge la CCR și va fi declarată neconstituțională, procesul birocratic le vine în ajutor celor traseiștilor. Cei care nu vor fi apucat să schimbe tabăra până la decizia de neconstituționalitate vor avea suficient timp să o facă până în momentul în care hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial și OUG 55 își va fi încetat oficial efectele. Iar deciziile CCR au putere doar pentru viitor.

Articolul 147 din Constituție, care face referire la Deciziile Curții Constituționale:

(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

Vezi și: PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR. Care e motivul solicitării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel