EXCLUSIV  Horizon Europe, alt program cu mulți bani europeni pentru dezvoltarea României. Ministrul Bogdan Ivan: Avem un potențial uriaș de hub regional. Sunt 94 mld. de euro

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a vorbit despre cum poate România să atragă cât mai multe fonduri pentru cercetare şi digitalizare, prin intermediul Horizon Europe. 

Ministrul Bogdan Ivan a participat la o reuniune informală a miniștrilor competitivității, în Spania, de unde a venit cu vești bune pentru viitorul României în context european: “Am participat la o serie de întâlniri bilaterale cu miniștrii omologi prezenți la Reuniunea Miniștrilor statelor membre UE, din Santander. Am susținut în adunările plenare, poziția României de a deveni un hub regional de cercetare/dezvoltare pentru teme cruciale ale viitorului Europei: tehnologii inovatoare, digitalizare, energie și educație. Cât timp suntem orientați către transferul tehnologic și urmărim să avem politici comune cu alte state membre, putem contribui la ambiția europeană de a crea o piață unică, fără frontiere pentru cercetare, inovare și tehnologie”, transmitea Bogdan Ivan la finalul reuniunii.

Despre ce s-a discutat în cadrul reuniunii a vorbit la DC News:

"Ceea ce vom face atât eu şi echipa din care fac parte cât şi Guvernul în perioada următoare va impacta modul în care România va arăta peste 10-15 ani. Nu vreau să-i spunem neapărat "Ministerul Viitorului", dar cele două componente principale - cea de cercetare, dezvoltare, transfer tehnologic şi inovare reprezintă inevitabil viitorul. Am avut, în urmă cu o săptămână, o întâlnire cu miniştrii mai multor state din UE, cu şefii Programului Horizon Europe de la Comisia Europeană pentru a vedea mecanisme cât mai simple prin care vom putea să accesăm finanţări europene pentru cercetare în institutele Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în institutele Academiei Române, în institutele universităţilor, în institutele private şi modul în care vom putea să facem transferul tehnologic către economie.

Avem un potenţial uriaş de a fi un hub regional de dezvoltare în segmentul cercetării şi inovării. Sunt 94 de miliarde de euro în Programul Horizon Europe care, până acum, a fost accesat extrem de puţin. Am purtat şi nişte discuţii private cu directorul general al Horizon Europe în care erau date două exemple la extreme, la nivelul întregii Uniuni Europene: Estonia, pe de-o parte, cu aplicaţii pentru accesarea unui program de cercetare care nu depăşesc două-trei pagini, şi România - la cealaltă extremă - cu documente de sute de pagini, condiţionalităţi puse de statul român şi nu impuse de Comisia Europeană.

Horizon Europe e separat de PNRR, pentru că în clipa în care am ajuns la minister am început maparea tuturor surselor de finanţare posibile care pot să aducă bani în România, atât în cercetare cât şi în digitalizare. Şi aici avem, pe de o parte, PNRR-ul care reuşeşte să atingă nişte ţinte extrem de ambiţioase şi care reprezintă o provocare în sine, avem programele operaţionale din fostul exerciţiu financiar care acum sunt pe final şi deja se lucrează la proiectarea următorului exercițiu financiar - iar aici avem şi Horizon Europe şi agenda Europa Digitală care sunt separate de PNRR şi sunt eligibile pentru finanţări directe către România" a explicat ministrul Bogdan Ivan.

Interviul complet, aici:

                 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel