Suntem în bătaia puştii? Chirieac: Războiul poate să se apropie de graniţele noastre, dar nu să treacă la noi. Nu se apucă Rusia să bombardeze Iaşiul!

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Sunt riscuri ca tensiunile Rusia-Ucraina "să răsufle" şi pe teritoriul României?

Din ultimele comunicări oficiale, Rusia, aflată în superioritate numerică, îşi intensifică luptele în regiunea Doneţk din estul Ucrainei. În contextul dat, Germania a confirmat că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Rușii amenință că le vor distruge. Președintele Joe Biden a anunțat tot miercuri că SUA vor trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1. Imediat după declarația șefului de la Casa Albă, președintele ucrainean Zelenski a spus că livrarea acestora reprezintă „un pas important în calea spre victorie”. Pe de altă parte, pentru prima dată, ucrainenii au recunoscut retragerea din orașul Soledar. De asemenea, Canada va trimite patru tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina, a declarat joi ministrul canadian al Apărării, Anita Anand. „Această donație, combinată cu contribuțiile aliaților și partenerilor, va ajuta în mod semnificativ forțele armate ale Ucrainei” în apărarea lor împotriva invaziei ruse, a declarat Anand reporterilor la Ottawa.

Analistul politic Bogdan Chirieac dă asigurări că prezentul conflict armat Rusia-Ucraina nu are şanse să pătrundă pe teritoriul ţării noastre, cel mult să se intensifice tensiunile la graniţă, dar mai mult nu. A venit cu mai multe explicaţii în studioul România TV: "Eu nu văd acest risc. Poate să ajungă aproape de graniţele noastre, dar nu să treacă graniţa către România sau către Polonia. Nu cred deloc! Fiindcă forţa NATO este copleşitoare. Nu se-apucă Rusia să bombardeze Iaşiul sau Bucureştiul! La Mihail Kogălniceanu se construieşte o bază uriaşă de 1 miliard de euro, nu numai cu bani româneşti, pentru militari NATO care ar trebui să fie în bază permanentă pe teritoriul României. Ştim şi noi că nu se termină mâine războiul, din mare nefericire!

Nu se pune problema ca NATO să se ducă peste Rusia. Da, războiul în Ucraina s-a blocat dar primeşte tancuri cu armă ofensivă şi avioane F16. Ei au spus aşa... Dacă ne mai atacaţi cu rachete la Kiev, şi noi o să atacăm Moscova şi Sankt Petersburg cu rachete cu rază lungă. Mi se pare normal. Dacă ataci oraşe, obiective civile, tu din Moscova te pui şi pe tine în acelaşi pericol în care e populaţia mea!".

Spania a confirmat că este ”dispusă” să livreze Ucrainei, la rândul său, tancuri de tip Leopard. Potrivit Guvernului german, obiectivul este constituirea - împreună cu ţările partenere - a ”două batalioane de tancuri, echipate cu tancuri de tip Leopard 2, pentru Ucraina”. Leopard 2A4 cântăreşte 55 tone, Leopard 2A6 58 de tone, şi ambele au o viteză maximă de 45 km/h, lucru care le face mai rapide decât atât Abrams cât şi Challegner 2. În ceea ce priveşte autonomia, tancurile Leopard 2 pot străbate 550 km fără a avea nevoie de combustibil, în timp ce Abrams poate rula doar 426 km. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel