Cuib de spioni ruşi în Austria? De ce s-ar ascunde agenţii secreţi ai Moscovei la Viena

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Potrivit unor speculaţii, Austria s-ar fi transformat într-un „veritabil portavion” al agenților ruși care operează în Europa. Este, cu adevărat, Viena "vestul sălbatic" al spionilor din întreaga lume?

 

Viena, oraș recunoscut încă din perioada Războiului Rece pentru intrigile de spionaj şi jocurile de culise, a reintrat în atenţia analiştilor politici după ce "s-a zvonit" că ar fi din nou „capitala europeană a spionilor”, şi asta imediat după debutul invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie 2022. Mai mult, guvernul austriac este acuzat că nu ar face nimic pentru a scăpa de această etichetă, ceea ce - evident- alimentează suspiciunile ţărilor vecine.

"Austria a ajuns un veritabil portavion al agenților ruși care operează în Europa", se arată într-o analiză Financial Times. Să nu uităm că în Austria se află sediile centrale ale mai multor organizații internaționale importante precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică, OPEC și diverse agenții ale ONU. 

Spioni străini, "la ei acasă"

Oficial, Austria s-a declarat indiferentă la activiţăţile de spionaj desfăşurate pe teritoriul său de către agenţii ruşi, atâta vreme cât aceste operaţiuni nu prezintă un pericol pentru cetăţeni, oficiali sau instituţii. Mai mult, încă din primăvară, austriecii au iniţiat o propunere legislativă care incriminează toate acţiunile de spionaj din interiorul graniţelor orientate "împotriva unui stat străin sau a unei organizații internaționale." Surprinzător, majoritatea guvernamentală din parlament a reușit deja de două ori să suspende procedura de vot, iar dezbaterea a fost amânată pentru sesiunea parlamentară din toamnă. „Dacă, de exemplu, Rusia îi spionează pe germani - unii dintre cei mai apropiați parteneri ai noștri - pe teritoriul austriac, nu putem face nimic în privința asta, atâta vreme cât o astfel de activitate nu afectează interesele Austriei”, a precizat Stephanie Kresper, membră a partidului liberal de opoziție Neos.

Se ştie că în Viena, oficial, sunt  prezenţi 180 de diplomați ruși. Din februarie 2022 și până în prezent, țările europene au expulzat peste 400 de spioni ruși care acționau sub acoperire diplomatică. În schimb, Austria a expulzat doar patru, până acum. „E efectiv Vestul Sălbatic”, a spus, sub protecția anonimatului, un diplomat occidental, pentru sursa citată. „E aproape comic ce se întâmplă aici. Inclusiv din partea noastră, sunt sigur”, a completat oficialul.

Pe lângă agenții ruși, americani sau europeni, în Viena mai acționează şi agenți chinezi, iranieni, israelieni și saudiți, realitate care îi face pe șefii serviciilor secrete occidentale să ridice o sprânceană atunci când privesc la Austria. „Viena este un hub perfect pentru spionaj, așa cum a fost dintotdeauna”, a declarat Gustav Gressel, fost ofițer în armata austriacă. „Dacă ești un ofițer rus de informații și vrei să iei legătura cu o sursă din Germania, de ce să riști să mergi până acolo să vă vedeți? Mai degrabă îți inviți sursa la o vacanță de ski în Austria. Sau la un bal în Viena - practic, poți recruta noi surse și să culegi informații fără nicio grijă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel