EXCLUSIV  România, în faţa votului din Consiliul JAI. Şerban Nicolae: Dacă Austria îşi impune veto-ul, nu e singură

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Iată cum a comentat fostul senator PSD Şerban Nicolae ultimele informaţii venite de la Bruxelles.

Austria își menține votul împotriva aderării României la Schengen, după cum a reafirmat ministrul austriac de Interne, astăzi, înainte de Consiliul JAI. Jurnalistul Răzvan Dumitrescu a analizat împreună cu politicianul Şerban Nicolae informaţia momentului.

Şerban Nicolae: Dacă se acceptă ca Austria să-şi impună veto-ul, din punctul meu de vedere este clar că Austria nu e singura. Nu ne iubeşte nimeni dacă noi nu ne iubim! Ei pot să ne respecte. Dar n-o să moară nimeni de dragul României. Aşa... situaţii ca Franţa în vremea lui Napoleaon al III-lea sau pe vremea Generalului Berthelot tot apar în istorie.

Răzvan Dumitrescu a intervenit: Iubirea aia zugrăvită în manualele de istorie pentru mase avea în spate nişte interese foarte concrete.

Şerban Nicolae: Dar aveam o clasă politică, la vremea respectivă, convergentă în ceea ce priveşte interesul naţional. Speculau o oportunitate. Nu s-a gândit nimeni ce înseamnă să alegi acelaşi domnitor...

Răzvan Dumitrescu a simţit nevoia să fie ironic: Nu ziceţi de două ori, că unii fac scenarii pentru 2024!

Şerban Nicolae: Înseamnă că n-au citit istoria! Specularea unor oportunităţi de acest gen nu este dată oricui. Spre exemplu, eu i-am spus omologului german că vom deschide frontierele. În obligaţiile pe care noi le aveam la vremea respectivă [1] se regăsea şi relocarea resurselor poliţieneşti (pentru că era nevoie să întărim frontiera cu Ucraina) dar exista şi vulnerabilitatea din sudul Basarabiei. Şi mai era frontiera cu Bulgaria şi Serbia, dacă Bulgaria va fi decuplată de România. Am propus şi decuplarea, am făcut anunţ public. Grecia este complet izolată de toate celelalte state Schengen şi este în Schengen! Ştiţi ce ne-ar ajuta foarte tare dacă n-am fi nişte oameni mulţumiţi cu o şapcă? Statele Unite. Pentru intrarea în Schengen oricât de surprinzător ar părea, în Europa, Statele Unite reprezintă un pol greu.

[1] În anul 2009, la propunerea PSD Şerban Nicolae a devenit secretar de stat, șeful Departamentului Schengen din Ministerul Administrației și Internelor, dându-și demisia odată cu toți membrii PSD din Guvern, la 1 octombrie, același an.

Emisiunea completă aici:

Reamintim că Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a declarat, înainte de Consiliul JAI, că își va susține în continuare votul împotriva extinderii Spațiului Schengen cu România și Bulgaria. "Da, voi vota, astăzi, împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Cred că acest pas este greşit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcţionează şi care s-ar înrăutăţii şi mai mult. În Austria, avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră, în acest an, din care 75.000 nu sunt înregistrate. Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează, în acest moment. În prezent, avem controale în graniţa cu multe ţări europene - Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcţionează  la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greşit să extindem sistemul în acest moment", a spus Gerhard Karner, potrivit Antena 3, presei austriece prezente la Viena, ignorând jurnaliștii români prezenți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel