EXCLUSIV  De ce nu suntem la inima Olandei? Bulai: Şansa să intrăm în Shenghen este foarte mică. Olanda n-are nicio treabă cu România / Vâlcu: Se duce de râpă

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Val Vâlcu şi Alfred Bulai au căutat nod în papură... Olandei.

În ediţia din acest weekend a emisiunii Nod în papură, sociologul Alfred Bulai a deschis discuţia tranşant, în stilu-i caracteristic: "Ăsta este un joc! Olanda nu are nicio treabă cu România. Atunci când s-a creat statul român după unire lşi aranjamentele de după, Olanda a fost cea care era responsabilă de supravegherea României. Există o istorie în această privinţă. Au făcut-o responsabilă statele care au acceptat unificarea. Noi am făcut o mică golăneală: ne-am ales acelaşi domnitor şi în Moldova şi în Ţara Românească. Noi am cerut la Marile Puteri unificarea  şi nu ni s-a acceptat. Şi-atunci noi am făcut o golăneală şi am făcut, practic, o chestie cu două ţări cu acelaşi conducător şi, uşor, uşor - s-a impus până la urmă unirea şi a fost acceptată. 

Şansa să intrăm în Shenghen este foarte mică atâta timp cât noi avem o graniţă uriaşă exact cu partea aia problematică. Aşa gândesc imperiile în general, ţările mari: o problemă la noi nu-i atât de gravă, o problema mai mică la voi e gravă. Asta-i istoria, că ne place sau nu. Bun, putem da vina şi pe ai noi."

Val Vâlcu: Mă gândesc aşa... Nu poţi să nu asociezi "vinderea" Petrom cu ridicarea veto-ului austriac pentru intrarea în UE. Preau au venit una după alta. Românii mâncau lebede, erau o nenorocire, austriecii nu mai puteau... Şi peste noapte, după ce s-a votat în Parlament să dăm Petrom-ul OMV-ului nu mai era nicio problemă, nu s-a mai vorbit pur şi simplu. S-a semnat acordul de asociere şi cu asta basta.

Alfred Bulai: Ţii minte că era o doamnă Dăncilă... era făcută praştie peste tot. Şi când s-a decis de către tovarăşii care trebuie că e ideală ca şi candidată la preşedinţie, au încetat toate criticile.

Val Vâlcu: Da, se fac aceste asocieri. Acum, în cazul Olandei, clar este un interes cu portul Constanţa. Cei care au pornit mai devreme, care au un avantaj tehnologic, politic, economic-financiar... ăia vor câştiga întotdeauna. Ideea de Uniunea Europeană se duce de râpă.

Alfred Bulai: Dar ţi se pare că Uniunea Europeană se simte bine azi?

Val Vâlcu: UE a fost "inventată" pentru a reduce decalajele! Păi dacă ăla vine şi zice -  Nu-mi dai portul, nu-mi dai terminalul petrolier, nu-mi dai rezervele de gaz... nu intri, nu faci, nu dregi - în momentul ăsta proştii vor rămâne desculţi permanent iar decalajele vor creşte!

Alfred Bulai: Trebuie să înţelegem că astea sunt regulile jocului şi ele depind de capacitatea de negociere care e destul de penibilă astăzi în politica românească. Ne-a costat foarte mult intrarea în Uniunea Europeană, dar calculezi costuri vis-a-vis de câştiguri. Sunt multe interese. ne-am depărtat mult de principiul Uniunii Europene. Eu cred că e şi vina noastră aici. Nu numai că există probleme cât casa pe la vamă, ci politicienii români nu ştiu să joace tare. La o adică, România ar putea să şi joace tare şi să zică - Băi, copii, înţelegem că nu ne vreţi, noi plecăm.

Continuarea discuţiei aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel