Psihologul Costin Dămășaru a explicat de ce înșală anumite persoane și ce se întâmplă în creierul lor înainte.
"Pentru că pot. Întotdeauna m-am întrebat ce-i face pe oameni să înșele. Când eram în corporație, acum foarte mulți ani, și eram în teambuilding, erau colegi și colege care erau căsătoriți, la casa lor, dar în teambuilding unii se alcoolizau și se cunoșteau în sens biblic cu alte persoane din afara relației. Mai pe românește, făceau adulter. Dar unii nu făceau asta. Răspunsul mi-a venit acum câteva luni.
Noi avem cortexul prefrontal în care avem imaginația și funcțiile executive, adică inițierea și inhibare de acțiuni. Cortexul prefrontal mediază cerebelul, animalul instinctual, și este în legătură și cu amigdala, două zone ca niște cireșe din interiorul creierului. Acolo avem rușinea și frica. Asta este. Pentru că pot. Pentru că amigdala neuronală nu-și face treaba. N-au nici rușine, nici frică”, a spus psihologul Costin Dămășaru, la Fresh by Unica.
Totuși ar putea exista mai multe motive pentru care unii oameni aleg să-și înșele partenerii într-o relație:
Unele persoane pot simți că nevoile lor emoționale sau fizice nu sunt îndeplinite în relația lor actuală și pot căuta satisfacție în afara relației.
Pentru unii oameni, dorința de aventură poate fi un factor care îi determină să înșele. Ei pot căuta senzații noi sau emoții intense în afara relației lor actuale.
Anumite probleme personale, cum ar fi lipsa de încredere în sine sau nevoia de a fi apreciat, pot determina unele persoane să caute validare sau satisfacție în alte relații.
Pentru unele persoane, teama de angajament sau sentimentul de claustrofobie într-o relație pot determina înșelatul ca modalitate de a menține o anumită libertate sau independență.
Pentru unii oameni, înșelatul poate deveni un model de comportament din cauza obișnuinței sau a unor probleme nerezolvate din trecut.
Sursa: ChatGPT
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu