Micii reprezintă mâncarea românului de 1 Mai.
De Ziua Muncii, românii încing grătarele. Aceste cuvinte le auzim, în fiecare an, de 1 Mai.
Dar ce mâncăm acum mai are legătură cu micul adevărat? Aflăm de la medicul Alin Popescu. Specialistul a zis că micii pe care îi mâncăm astăzi nu prea au legătură cu adevărații mititei de pe vremuri. De ce? Lipsește un ingredient care ar crește enorm prețul.
Medicul Alin Popescu ne-a zis că, în conformitate cu tradiția, micii ar trebui să fie compuși din trei varietăți distincte de carne. Însă în prezent, este rar să găsești un mic autentic, deoarece carnea de oaie lipsește în totalitate din compoziție.
El a vorbit despre evoluția micilor, notând că de la momentul inventării lor, aceștia ar fi trebuit să conțină trei tipuri de carne, dar cel de-al treilea, din păcate, a devenit aproape inexistent. El a menționat că ar dori să se dea o lege care să impună reintroducerea cărnii de oaie în compoziția micilor. A evocat o scenă imaginară în care ar intra într-un magazin și ar cere mici care să conțină cel puțin 10% carne de oaie, dar ar primi doar răspunsuri negative.
„Micii au suferit o transformare incredibilă. Mititeii, de când au fost inventați, trebuie să aibă trei feluri de carne, dar a treia... aproape a dispărut. Aș da o lege să aibă, din nou, trei tipuri de carne. Mă duc la magazin și zic: „vreau orice mititei aveți, dar să aibă măcar 10% oaie”. Și îmi spun: „nu avem, îmi pare rău”, a zis medicul.
„Foarte puțini mici mai sunt în România care să aibă porc, vită și oaie. Eu am prieteni care lucrează în această industrie și vă spun că problema este de preț. Prezența cărnii de oaie în mititel dinamitează prețul. Dar aceasta este compoziția mititelului, conform istoriei: porc, vită și oaie. Înainte, se pare că mititeii erau o mâncare de criză, adică aveai niște resturi și făceai niște mititei din ele. Într-adevăr, procentul de carne de oaie era mereu cel mai mic. Niciodată nu era dominantă în mic”, a zis medicul Alin Ponescu la DC News.
VEZI ȘI: Programul magazinelor și mall-urilor de 1 Mai și Paște 2024:
https://www.dcnews.ro/programul-magazinelor-alimentare-de-1-mai-si-paste-2024_957442.html
Bugetarii au la dispoziție șase zile libere în prima săptămână a lunii mai. Începând cu 1 Mai, Ziua Muncii, până pe 6 mai, a două zi de Paște, angajații din sectorul public și elevii vor avea la dispoziție o minivacanță de aproape o săptămână.
După Ziua Muncii, Vinerea Mare este o altă zi liberă, iar angajații din sectorul public se vor întoarce la muncă abia marți, 7 mai 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu