EXCLUSIV  Polonia intervine pentru Ucraina la Davos: ”Dacă pică ei, picăm toți”. Chirieac: Asta știu de la martori oculari de acolo. E o presiune uriașă pe Occident

sursa foto: polish-house.pl
sursa foto: polish-house.pl

Pavilionul polonez din Davos a stârnit deja discuţii în rândul analiştilor politici şi continuă să ridice semne de întrebare printre internauţi.

Polonia este reprezentată la Forumul Economic Mondial de o numeroasă delegație din mediul politic și de afaceri. Atrage atenţia, în mod deosebit, şi locaţia aleasă pentru pavilionul polonez. Spațiul găzduiește un bar, un loc pentru discuții în grup, precum și câteva camere izolate, menite să asigure conversații discrete. ”Ideea înființării Casei Poloneze în timpul Forumului Economic Mondial i-a aparținut președintelui. Ea se dorește a fi un centru de stabilire a contactelor cu Polonia. În primul rând pentru comunitatea de afaceri, dar, bineînțeles, și pentru oamenii politici", a explicat administratorul Sylwia Dalecka pentru dw.com

Participanți din 130 de țări au venit în Elveția cu ocazia importantei reuniuni. Printre ei se numără 50 de șefi de stat și de guvern, 200 de miniștri și 1500 de lideri în afaceri. Nu puțină lume vorbește despre o "elită globală" care se adună în munții elvețieni în aceste zile reci de ianuarie.

Prezent, ca în fiecare vineri, în emisiunea "Deferiţi mass-media", Bogdan Chirieac a comentat: "La Davos, ceea ce mi s-a părut până acum tulburător este insistenţa extraordinară a Poloniei. Davos înseamnă tot oraşul, nu doar reuniunea miliardarilor, se fac conferinţe, înţeleg că unele naţiuni îşi aleg pavilioane. Davos-ul devine neîncăpător, pavilionul Poloniei e pus într-un restaurant unde, în timpul anului, se vinde pizza. Săptămâna asta, acolo e pavilionul oficial al Poloniei. Dar cei care, în orice situaţie, la Davos, au intervenit au fost polonezii cerând armament pentru Ucraina şi spunând - dacă pică Ucraina, am picat cu toţii. Asta ştiu de la martori oculari de la Davos. E o presiune uriaşă pe Occident. L-am văzut şi pe Jens Stoltenberg anterior cu declaraţia aceea că dacă lumea liberă pierde Ucraina, atunci Rusia va fi de neoprit. Deci am înţeles că e un consens în favoarea Ucrainei." 

La Forum au mai venit anul acesta prim-ministrul polonez, ministrul de finanțe și ministrul digitalizării, precum și numeroși reprezentanți ai mediului de afaceri polonez. "Noi suntem podul Poloniei către libertate", subliniază aceeaşi Dalecka, citându-l pe președinte, potrivit site-ului Polish House Davos 2023. Angajamentul Poloniei față de Ucraina este un subiect recurent în discuțiile zilnice, care mai cuprind, între altele, posibilele soluții pentru ieșirea din actuala criză energetică ori securitatea cibernetică.

Emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel