Rocada puterii, schimbarea de forțe în Guvern. Bogdan Chirieac, atenționare despre ce se întâmplă acum în ministere

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Miza puterii sau miza excelenței și a continuității în politică? 

În 2021, când s-a format coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR, liderii acestor formațiuni politice au semnat un protocol care prevede ca pe data de 25 mai 2023 trebuie să se facă rocada guvernării care presupune un schimb de ministere și de premier. Despre acest lucru a comentat analistul politic Bogdan Chirieac la România TV.

”Conform protocolului, Marcel Ciolacu va fi premier al României în luna mai a acestui an. Nu exclud că PSD vrea îmbunătățirea, din punctul său de vedere, a acordului. Cred că cei doi miniștri fac presiuni asupra lui Marcel Ciolacu, astfel încât Finanțele și Transporturile să rămână tot la PSD. În același timp, dacă PNL nu renunță, atunci se vor schimba și titularii ministerelor, dar Marcel Ciolacu va fi, sau dorește să fie, în mai, premier al României. Singurul care se poate opune în mod real e președintele Klaus Iohannis. În același timp, vă atrag atenția! Eu tot spun asta și sper că cineva o să audă. În momentul acesta, în ministerele despre care vorbim nu se mai lucrează. Nu numai în cele două ministere, ci peste tot. Toată lumea așteaptă schimbarea ”stăpânilor”. Este ceva tipic. Mai e ceva, PNL vrea să ia cele două ministere, Dezvoltarea și Mediul de la UDMR”, a declarat Bogdan Chirieac.

Iată ce se prevede în protocolul coaliției la care am făcut referire mai sus:

”La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”.

Deși există această înțelegere în documentul oficial, la nivel politic intențiile se pare că sunt altele, PSD urmărind să păstreze unele portofolii ministeriale. Acest lucru a rezultat chiar din declarațiile recente ale liderului PSD, Marcel Ciolacu, care și-a anunțat intenția de a negocia protocolul pentru a reuși păstrarea unor portofolii ministeriale, în special cel al Fondurilor Europene și cel al Transporturilor:  ”Ar trebui să fie o rotație între cele două ministere, dar dorim să stricăm ceva ce funcționează numai dintr-un orgoliu politic sau continuăm să consolidăm ceva ce funcționează?”, a declarat Marcel Ciolacu înt-un interviu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel