Bode îl trage de mânecă pe omologul suedez, Gunnar Strommer, pentru deblocarea dosarului Schengen

foto: Facebook, Lucian Bode
foto: Facebook, Lucian Bode

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, i-a cerut omologului suedez, Gunnar Strommer, un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare.

"Am participat astăzi la Stockholm la secţiunea afaceri interne a Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene. În ceea ce priveşte dialogul cu Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, am avut o întrevedere foarte bună cu omologul meu suedez, Gunnar Strommer, pentru a ne coordona demersurile în vederea continuării şi finalizării acestui proces", scrie Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

Ministrul român precizează că în dialogul cu partenerii europeni a subliniat că România a îndeplinit şi îndeplineşte în continuare toate condiţiile de aderare şi a cerut soluţionarea acestui dosar cât mai curând posibil. "Până la luarea deciziei de aderare, am transmis tuturor partenerilor europeni determinarea României de a continua implementarea la cele mai înalte standarde a tuturor condiţiilor de aderare, aşa cum au constatat partenerii europeni în cadrul celor două exerciţii de evaluare voluntară din România. În paralel, în perioada următoare, vom continua dialogul cu toţi partenerii europeni, în special cu Comisia Europeană şi Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, pentru că aceasta este cea mai bună soluţie pe care o avem în momentul de faţă pentru a conserva majoritatea covârşitoare de state care ne-au susţinut şi ne susţin în continuare", mai scrie Bode.

Primul pas a fost făcut

Acesta arată că un prim pas a fost făcut deja şi apreciază decizia Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene de a demara de îndată consultări cu toţi partenerii europeni în vederea identificării modalităţilor concrete de a debloca acest dosar. "În ceea ce priveşte relaţia cu Austria, am discutat cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, şi sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o aşteptare legitimă ca Austria să îşi reconsidere poziţia exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut", arată sursa citată.

Ministrul Lucian Bode mai precizează că a cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spaţiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil, "cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenţia europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migraţie din Balcani".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel