EXCLUSIV  Ochelarii de soare, de nelipsit vara. Oftalmolog, avertisment - Când ne pot face mai mult rău decât bine

Ochelarii de soare în timpul verii nu sunt doar un accesoriu, ci un obiect fără de care nu ar trebui să ieşim din casă, mai ales la ore la care soarele încă străluceşte puternic. 

"Odată cu venirea anotimpului călduros, crește riscul de a dezvolta diverse afecțiuni oculare. Canicula, transpirația excesivă, poluarea și praful favorizează apariția blefaritelor și a conjunctivitelor infecțioase sau alergice.Expunerea îndelungată fără protecție la radiațiile ultraviolete duce la apariția arsurilor corneene (fotokeratită)și retiniene (retinopatie solară). De asemenea, pe termen lung, expunerea excesivă favorizează apariția leziunilor degenerative (pterigion, pinguecula), cataractă și cancere", a explicat pentru DC NEWS Dr. Hayfa Masri, medic specialist Oftalmologie, de la Spitalul Clinic Sanador.

Cum ne protejăm sănătatea ochilor

"Purtarea de pălării, şepci şi ochelari de soare corespunzători pentru protecţia faţă de radiaţiile ultraviolete, sunt necesare. De asemenea, atenţie la igiena personală. Mâinile trebuie să fie curate când ne atingem cu ele la ochi. Avem nevoie şi de o dietă echilibrată, bogată în vitamine, cu legume şi fructe. În timpul înotului, e recomandată purtarea de ochelari de înot, pentru a preveni apariţia conjunctivitelor", a mai punctat specialistul. 

Cum ne alegem ochelarii de soare?                                 

"Este recomandat ca ochelarii de soare să fie achiziționați doar de la magazinele de specialitate. Pe lângă faptul că trebuie să se potrivească fizionomiei fiecăruia dintre noiși să fie la modă, când cumpărăm o pereche nouă trebuie sa verificăm:

- Marcajul CE, care confirmă faptul că lentilele corespund standardelor europene.

- Categoria de filtru (de 0 la 4). Ochelarii trebuie să blocheze 99–100% din radiația UV (standardul UV400).

- Culorile lentilelor trebuie alese în funcție de mediul în care îi vom purta.

Lentilele verzi oferă un contrast foarte bun, lentilele neagre sau gri sunt indicate atunci când stăm la soare, în vreme ce lentilele portocalii, galbene, albastre sunt utile pentrușoferi, pe timp de ceață sau ploaie.

Lentilele de culoare închisă nu asigură o protecție mai bună decât cele deschise la culoare, deoarece protecția UV e asigurată de filtrul încorporat în lentile, nu de culoarea ochelarilor.

Ochelarii recomandați sunt cei care protejează împotriva razelor ultraviolete A și B, dar ideale sunt lentilele polarizate, pentru că în plus elimină orice fel de reflexie a luminii.

Exista soluții și pentru purtătorii de ochelari de vedere (cu dioptrii), anume ochelarii de soare cu dioptrii făcuți la comandă", a continuat dr. Masri.

Când ne pot dăuna ochelarii de soare?

"Ochelarii de proastă calitate, cum sunt cei cumpărați de pe stradă, ne pot afecta grav vederea pentru că nu asigură protecția față de ultraviolete (nu au filtru UV încorporat).

Ochiul dispune de propriul mecanism de protecție împotriva expunerii la radiația solară. Astfel, pupila se poate micșora, filtrând cantitatea de radiații care pătrunde. O lentilă colorată, dar fără filtru împotriva ultravioletelor este mult mai dăunătoare decât expunerea la soare fără ochelari, întrucât lentila colorată face ca pupila să se dilate și astfel pătrunde o cantitate mai mare de radiații UV la nivelul ochiului", avertizează medicul.

La ce riscuri ne expunem atunci când nu purtăm ochelari de soare?

"La fel cum ne protejăm pielea de razele de soare cu ajutorul cremelor de protecție solară, trebuie să purtăm ochelari de soare pentru a ne proteja ochii de radiațiile ultraviolete. Vara, radiațiile sunt de trei ori mai puternice decât iarna și expunerea îndelungată poate provoca arsuri ale corneei și ale retinei, leziuni degenerative și chiar cataractă.

Purtarea ochelarilor de soare e obligatorie și nu trebuie văzută ca un moft sau ca o adăugare a unui simplu accesoriu.

Și la copii se recomandă protecția ochilor față de radiația solară, cu ajutorul ochelarilor de soare, începând de la vârste de 2–3 ani.

Ochelarii pentru copii trebuie aleși cu grijă, pentru început la recomandarea medicului oftalmolog. Vor fi cumpărați din magazinele de specialitate și trebuie să fie ușor de purtat, ca săîi poată suporta cei mici. Materialul din care este făcută rama ochelarilor pentru copii nu trebuie sa aibă părți cu care aceștia să se poată răni (metalice sau ascuțite), trebuie să asigure protecție de 100% împotriva radiațiilor ultraviolete, iar lentila trebuie să fie din policarbonat (este mai rezistentă) și polarizată", a concluzionat Dr. Hayfa Masri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel