EXCLUSIV  Nonconformista rock-ului: “Muzica se măsoară în aplauze, vinurile, în bucuria de-a trăi”

Cântăreaţa şi compozitoarea italiană Gianna Nannini va concerta, joi, 27 aprilie, la Sala Palatului din Bucureşti, la 8 ani de la primul ei show în România, desfăşurat atunci sold out. O voce semnificativă a rock-ului, Gianna Nannini a fost recompensată cu cele mai cunoscute distincţii.

În cei 43 de scenă, Steaua rock-ului italian a lansat 27 de discuri, a fost recompensată cu zeci şi zeci de premii internaţionale.

(w670)

Gianna Nannini a început, în luna martie, History Tour Live în cele mai prestigioase săli de concerte din Italia şi în alte capitale europene, în special în cea a Germaniei, care a răsfăţat-o cu titlurile din presă  de genul “Doamna care a dat un nume, o voce şi o semnificţie rock-ului italian” (Die Welt). Turneul se va încheia la Bucureşti.

Rock-ul compus de ea are influenţe din muzica populară italiană. Concertul de la Bucureşti, un adevărat tur de forță, va însemna trei ore cu cele mai iubite hituri de pe albumele lansate de-a lungul carierei.

Masterandă în filosofie, Gianna Nannini spune că a învățat să accepte viața așa cum vine, cu bune și cu rele. Nu e religioasă, se definește mai degrabă ca o persoană spirituală, una care crede într-o energie înconjurătoare. “Nu mi-e frică de nimic. Am trecut întotdeauna prin momentele dificile cu ajutorul muzicii mele. Muzica este puterea mea”.

(w670)

Gianna Nannini a devenit un nume cunoscut în întreaga lume după showul din ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de Fotbal din 1990. Un'estate italiana, scris împreună cu Giorgio Moroder, a fost timp de peste trei luni pe priml loc în hit-parade italiene şi este în continuare unul dintre cele mai populare imnuri ale microbiștilor din întreaga lume.

Meravigliosa Creatura, Salvami, Lontano dagli occhi, Ti voglio tanto bene şi Bello e impossibile se numără printre cele mai cunoscute piese ale sale. De-a lungul carierei, Nannini a colaborat cu artişti de renume, precum: Sting, Jake Bruce, Andrea Bocelli.

Cu o carieră de peste 40 de ani, Gianna Nannini a debutat în 1976 cu albumul său omonim. Succesul în ţara sa de origine l-a obţinut trei ani mai târziu, odată cu lansarea single-ului America, de pe albumul California (1979). Artistă rebelă, Gianna şi-a exprimat întotdeauna sentimentele prin intermediul muzicii sale, care se caracterizează printr-o combinaţie de pop şi rock.

(w670)

În 1982, după publicarea albumului Latin Lover, a participat la concertul Rockpalast, difuzat de Eurovision. Doi ani mai târziu, a câştigat, în Italia, Festivalbar, cu hitul european Fotoromanza. În 1986, lansează ProFumo, care a obţinut mai multe Discuri de Aur, din care amintim piesele Bello e impossibile şi Profumo. În 1988, ajunge pe locul II în Top 50, cu cântecul său extrem de popular, I maschi. Cu un an înainte, interpretase, alături de Sting şi Jack Bruce, Opera de trei parale de Weil şi Brecht în Germania. Tot în 1988, după publicarea albumului Malafemmina, a susţinut în concert la Paris, iar în anul următor a cântat sub marele Arche de la Défense din Paris într-un concert dedicat inaugurării monumentului, la care au participat artişti internaţionali. A interpretat atunci Revolution, din albumul Malafemmina.

(w670)

După succesul cu Un'estate italiana din 1990 a plecat într-un turneu prin Europa pentru a-şi promova albumul Scandalo.

Urmează un al doilea album live, Giannissima, la şase ani după primul înregistrat în concert, Tutto live (1984). La 1 ianuarie 1995, toate posturile de radio din Italia au difuzat la miezul nopţii noul single al Giannei Nannini, Meravigliosa Creatura, extras din albumul Dispetto.

În 2002, Gianna a semnat banda originală a desenului animat Enzo d'Alò Momo: alla conquista del mondo. Mai încercase experienţa compunând, în 1981, Sconcerto Rock de Luciano Manuzzi. Şi tot în 2002, a lansat albumul cu sonorităţi electro, intitulat ARIA. A publicat apoi Perle, în care sunt reluate toate succesele sale, la pian şi cu formaţia Solis Quartet.

(w670)

În 2006, a revenit cu albumul Grazie, care a obţinut mai multe Discuri de Platină în Italia. Sei nell'anima este încă un succes al cântăreţei, cu care a plecat într-un turneu în teatrele italiene şi l-a reînregistrat în limba engleză sub titlul Hold The Moon.

În 2008, a semnat cântecul Colpo di fulmine, interpretat de Lola Ponce şi Giò di Tonno, care a câştigat Festivalul de la Sanremo.

În 2009, după ce publicase un concept-album ce retrasa povestea eroinei lui Dante Alighieri, Pia De Tolomei, care ar fi trebuit să vadă lumina zilei sub forma unei comedii muzicale (coproduse de David Zard), ea a lansat un dublu-Best Of, intitulat Giannabest care a retrasat ansamblul carierei sale şi care conţinea şi ineditul Sola con la vela, primul ei disc de 45 de turaţii, înregistrat la vârsta de 14 ani. A fost un adevărat trimf în Italia.

(w670)

Sfârşitul anului 2009 înseamnă apariţia albumului Giannadream-solo i sogni sono veri, în care se regăsesc un duet cu Fabri Fibra şi un altul cu Valeria Solarino, figură în ascensiune a cinema-ului italian. Şi tot în acelaşi an, Gianna, împreună cu Laura Pausini, Fiorella Mannoia, Giorgia şi Elisa, organizează unul dinte cele mai mari concerte caritabile date vreodată în Europa, pentru ajutorarea victimelor cutremurului de pământ din Abruzzi. Concertul, intitulat Amiche per l'Abruzzo a apărut în DVD în anul următor.

Anul 2011 a marcat apariţia albumului Io e Te. Pe coperta lui, Gianna a pozat însărcinată. Fotografia, datorată lui Jean-Baptiste Mondino, a fost realizată în ultimele luni de sarcină ale rock-starului. Discul a fost nr. 1 încă de la lansare.

La începtul lunii decembrie 2012, site-ul official al Giannei Nannini a dezvăluit coperta noului album, Inno, pe care o fotografie de Jean-Baptiste Mondino prezintă o Gianna Nannini radioasă, îmbrăcată într-un mantou, care înaintează lăsând îi urmă lumina unui soare orbitor. Sigle-ul ales pentru a lansa albumul a fost La fine del mondo, urmat de un al doilea, intitulat Nostrastoria, pe un text de Tiziano Ferro.

A urmat un turneu, mai întâi în Italia, apoi în Europa. În decembrie 2014 starul a revenit cu HitItalia, un album cuprinzând exclusiv reluări rock ale marilor succese ale muzicii italiene din secolul precedent. El conţine şi trei duete: cu Gino Paoli, Vasco Rossi şi Massimo Ranieri.

Vita nuova a apărut sub formă de single digital în septembrie 2015, anticipând noul Best Of intitulat Hitstory.

(w670)

Pentru Gianna Nannini, 2016 a fost un an plin de realizări. Solista a susţinut prima parte a turneului pe care l-a reluat în această primăvară şi şi-a lansat cartea autobiografică Cazzi miei. Opera reprezintă relatarea unor aspecte inedite din viaţa artistei, atât cea personală, cât şi cea profesională.

Puțină lume știe că starul continuă afacerea familiei sale, producția de vinuri, în Toscana.

„Pentru mine, postura de producător de vinuri nu este una neobişnuită. Am crescut la ţară, în Toscana, bunicii mei făceau vinuri. Acum produc 5 vinuri roşii. Le-am creat pe gustul meu, potrivite personalităţii mele. E ca atunci când faci un disc, trebuie să aibă un sunet unitar. Muzica se măsoară în aplauze, iar vinurile, în bucuria de-a trăi”, spune Gianna.

Născută în Siena, pe 14 iunie 1956, Gianna este sora mai mare a fostului pilot de Formula 1, Alessandro Nannini. A studiat pianul și compoziția la Milano, la sfârșitul anilor '70, și a obținut o diplomă în filosofie de la Universitatea din Siena, în 1994. Un an mai târziu, a participat la un protest organizat de Greenpeace la ambasada Franței din Roma, împotriva deciziei guvernului francez de a continua experimentele nucleare de la Mururoa. A visat întotdeauna să devină mamă, dar abia când avea 54 de ani s-a născut fiica sa, Penelope. În timpul sarcinii, a apărut pe coperta revistei Vanity Fair într-un un tricou cu inscripția "Dumnezeu este femeie".

(w670)

"A fi mamă este divin, te simți ca o zeiță, îți dă putere, îți ridică spiritul și toate problemele din trecut devine nesemnificative",exclama ea.

Viața de familia și maternitatea nu au însemnat retragerea sa din cariera muzicală, chiar opusul. "Sunt norocoasă să am studioul chiar lângă casă, așa că pot fi productivă când trebuie și o mamă prezentă în același timp".

“Europa e rock şi merg la Londra pentru drepturi civile” afirmă Gianna Nannini

Relaţia Giannei cu Europa este puternică. “În ultimii 10 ani am stat prea mult în Italia şi i-am neglijat pe fanii din străinătate. În Germania, am simţit entuziasmul lor. La noi nu există acel ataşament faţă de rock, în sensul participării fizice, este receptat mai ales mental. În 1982, cântam Ragazzo dell’Europa, în care vorbeam despre un polonez care era acolo pentru a evita armata. Europa, aşa cum o înţeleg eu este a noastră, a tuturor, o Europă a gândirii libere. Ceva mai mult decât conştiinţa unui steag comun care a făcut atât de puţin pentru cultură”, mărturisea ea într-un interviu obţinut de Andrea Laffranchi pentru Corriere della Sera.

Un timp, Gianna Nannini a locuit la Londra. “Londra înseamnă lumea întreagă, toate culorile atât de diferite care stau una lângă alta, dar englezii au fost întotdeauna «brexit». Am ales să trăiesc acolo pentru ca fiica mea, Penelope, să crească fără idei preconcepute. M-am gândit să-i ofer o garanţie a respectului”. Dar în autobiografia sa, Cazzimiei, muziciana scrie: “Îmi lipseşte ţara mea. Îmi lipseşte vinul meu. Mă voi întoarce pentru a trăi această legătură cu natura”.

(w670)

Poate că stabilirea în Anglia a fost determinată şi de nevoia de a se sustrage polemicilor privind maternitatea la vârsta de peste 50 de ani. “Biblia vorbeşte despre mame la 70 de ani… Dacă Rod Stewart are un fiu la 65 de ani, nimeni nu zice nimic. În schimb, în ce mă priveşte, se vorbeşte mai mult despre asta decât despre muzica mea”.

Cazzimiei nu este o autobiografie clasică, ci un flux de gânduri din care răsar şi fantasmele trecutului. Până la un punct, Gianna descrie deceniul 83-94 ca  pe o perioadă dificilă din punct de vedere psihologic: Acest lucru “se înţelege dacă priveşti coperta albumului Puzzle.

(w670)

A fost un moment în care cariera ei a explodat, cu Fotoromanza. “Părea un vals à la Mozart. Mi se părea cam prea «pentru turişti». Conny Plank (poducătorul Giannei Nannini, dar şi al trupelor Kraftwerk, Eurythmics, Ultravox) mi-a dat curajul şi canalul pe care a călătorit melodia. Fraza «această dragoste e ca o cameră de gazare» am scris-o după ce m-am tăiat la un deget cu o scrumieră. Mă simţeam pierdută”.

Dar Gianna Nannini n-a uitat Italia. Un nou disc, încă fără titlu, va fi lansat în 27 octombrie şi va fi prezentat în 3 decembrie la Milano, Roma şi Florenţa. “Se va simţi o scriitură nouă, tot Gianna Nannini, dar mai spontană. Va fi un album trist (…) dar cu entuziasmul dat de noi colaborări”

Ideea Giannei Nannini este de a crea un atelier, condus de chitaristul ei, Davide Tagliapietra. “Vreau să împărtăşesc vocea şi experienţa mea cu noile talente pentru că noi, cei «vintage», trebuie să dăruim ceva. În schimb, voi acumula energie pentru a mă reînnoi intelectual”.

(w670)

Gianna Nannini este argint viu. Cu vocea ei voalată, Gianna Nannini este un simbol al Italiei.

Concertul de la Bucureşti este organizat de Balkan Entertainment Group.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel