"Ne luăm țara înapoi", declarația care i-a scos din sărite pe americani

Klaus Iohannis a decretat, imediat după câștigarea alegerilor prezidențiale, că "ne-am luat țara înapoi". Expresia a fost salutată de susținătorii săi, dar criticată de cei care nu l-au votat. O formulare aproape identică a creat controverse în SUA, după ce fostul guvernator al statului Alaska, Sarah Palin, a îndemnat: "E timpul să ne luăm țara înapoi".

Sarah Palin este unul dintre cei mai vocali lideri ai Partidului Republican. Ea se bucură adesea de atenția presei americane, dar nu datorită realizărilor politice, ci mai degrabă din cauza discursului ultraconservator și a gafelor frecvente. 

Înainte de alegerile de la jumătatea mandatului (midterms), organizate în 2010, republicanii își lingeau rănile după victoria democratului Barack Obama de la prezidențialele din 2008 și încercau să preia controlul Congresului. 

"Nu putem aștepta până în 2012 pentru ca țara noastră să revină pe făgașul potrivit. Trebuie să începem acum prin alegerea unor lideri puternici care nu se tem să zgâlțâie guvernul federal. E timpul să schimbăm paradigma. E timpul să ne luăm țara înapoi", declara Sarah Palin, conform cbsnews.com.

Declarația, deși deloc atipică pentru conservatorii americani, a dat curs multor interpretări, iar democrații s-au simțit lezați. 

"Atfel de vorbărie cu 'să ne luăm țara înapoi' și asemenea diatribă de "americani adevărați" atinge o coardă sensibilă. Nu este America - locul unde eu am imigrat în urmă cu aproape 55 de ani, o țară pe care o iubesc - cu adevărat țara mea, doar pentru că sunt un democrat?", scria Dorian De Wind, fost ofițer al forțelor aeriene americane și scriitor, în Huffington Post.

Macovei, in 2012: Ne vrem țara înapoi

În timpul celei de-a doua suspendări a lui Traian Băsescu, europarlamentarul Monica Macovei punea semnul egal între revenirea la Cotroceni a președintelui și "recuperarea țării".

"Eu ma simt ca in 2007 cand a fost la fel, tot ca sa ia Justitia. Pe mine m-au dat afara, PDL-ul din Guvern, si l-au suspendat pe Traian Basescu. La fel fac si acum, total ilegitim si prin lovitura de stat. Nu-i lasam, ne vrem tara inapoi. Il vrem pe Traian Basescu inapoi", spunea Macovei într-un discurs susținut la Iași, conform blogului său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel