Mincinoșii!

Romania nu are nici cea mai mica sansa de a depasi impasul in care se afla, atata timp cat guvernantii se complac in minciuna. Eu nu ii acuz pentru ca dezinformeaza populatia. Pentru ca, pana la urma, indiferent cat de ticaloasa este o asemenea practica, ea este generata de nevoia de imagine. De propaganda. Eu ii acuz insa pe guvernanti ca se mint pe ei insisi. Ca se amagesc. Ca iau de bune cateva cifre pe care le-au extras cu pipeta de la Institutul National de Statistica, ignorand ceilalti parametri ai existentei statului roman. Mintindu-se pe ei insisi, membrii Cabinetului Ponta, reprezentanti a patru partide, imping Romania si mai la marginea Europei decat a fost in ultimii 24 de ani.

Premierul Victor Ponta a comunicat opiniei publice un lucru adevarat. Pe care, in paranteza fie spus, altii l-au remarcat cu cateva zile mai devreme. Si anume ca, pentru prima data in ultimii 24 de ani, Romania a fost capabila sa exporte mai mult decat a importat. Cu acest bilant pe plus se incheie triumfal anul 2013. Acest rezultat in sine nu falsifica realitatea. Numai ca nici Victor Ponta, nici vreun alt membru al Cabinetului sau si nici vreunul dintre analistii care ii sunt acestuia consilieri nu a facut un minimum de efort pentru a analiza modalitatea prin care a fost realizata aceasta performanta. Pentru ca, pana la urma, cifrele raman cifre. Realitatea crunta poate fi mult diferita. Ce am importat si ce am exportat? Nu cumva am importat produse in care a fost investita tehnologie si am exportat, atat cat am exportat, materie prima? De ce in prima jumatate a acestui an aveam, din aceasta perspectiva, un deficit de doua miliarde si jumatate de euro? Si cum anume a fost acoperit acest deficit?

 Am inceput aceasta succinta analiza enuntand dinadins singurul rezultat cel putin in aparenta pozitiv al economiei romanesti care se adauga, vezi Doamne, unei cresteri economice plasata undeva intre doi si trei la suta. Care, din nou, propagandistic este utilizata ca fiind o performanta a Guvernului. In realitate lucrurile stau rau.

 Produsul intern brut realizat de un cetatean al Romaniei este printre cele mai scazute din Europa. Din aceasta perspectiva, ne plasam pe penultimul loc. Media in Uniunea Europeana este de 25.700 de euro in 2012, in timp ce media in Romania este de doar 6.568 euro. Acest decalaj in sine reprezinta o catastrofa. Dar adevaratul motiv de ingrijorare este altul. Aceasta medie de venituri, realizata de un cetatean in Uniunea Europeana, a crescut in raport cu anul 2008, anul crizei economice, in timp ce in Romania a scazut. In realitate deci, tendinta acestei tari este nu la deal, ci la vale.

 Indicatorul de mai sus este in stransa corelatie cu un altul. Cu totalul investitiilor impartit la numarul de cetateni. Utilizand din nou rezultatele comunicate de Eurostat, dar si de Institutul National de Statistica, voi consemna ca in Uniunea Europeana asemenea investitii ajunga la cifra de 3.996 euro, in timp ce in Romania ele nu se ridica decat la 1.272 euro. Si, mai grav decat atat, fata de anul crizei, 2008, investitiile pe cap de locuitor in loc sa creasca au scazut cu aproape 500 de euro.

 Ce ne demonstreaza cifrele de mai sus? O tendinta. Un trend. O directie. Toate negative. Este cu neputinta ca in timp, indiferent in cat timp, sa putem recupera decalajul care ne desparte de statele europene avansate, fara sa inversam raporturile. Cu alte cuvinte, singura sansa a Romaniei este sa investeasca mult mai mult in raport cu numarul sau de locuitori decat o fac statele avansate. Si sa inverseze calitativ si nu numai cantitativ raportul intre import si export, astfel incat sa le vindem celorlalti produse care incorporeaza tehnologie si inteligenta si sa importam materie prima.

 Politica Guvernului Ponta 2 este la fel de gresita ca si politica Guvernelor Boc si Ungureanu. Daca le batem obrazul guvernantilor, ei vor arata cu degetul in directia FMI. Poate ca este adevarat. Poate ca FMI, care nu este decat o banca, nu este catusi de putin interesat ca Romania sa-si creasca semnificativ procentul de investitii din buget. Si nici ca Romania sa incerce sa cucereasca alte piete din spatiul european si extraeuropean.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel