Mesaje secrete transmise de Traian Băsescu la televizor

val-valcu
val-valcu

Traian Băsescu a cerut de câteva ori să i se aducă un singur exemplu de polițist, procuror sau judecător la care să fi intervenit. În ciuda a numeroase coincidențe, nu au apărut probe care să-l contrazică. Acest lucru înseamnă fie că Traian Băsescu nu intervine, fie că are un sistem de transmitere a mesajelor care nu a putut fi spart. Un astfel de scenariu al conspirației poate lua în calcul o metodă foarte simplă de transmitere a mesajului: în loc să te ascunzi, îl faci public!

Mesajele cifrate îl lasă pe expeditor la mâna celui care controlează cifrul. Mai țineți minte bătălia pentru celebra tastă nr. 3, pentru telefonul codat, din timpul suspendării? Mesajele transmise prin curier sunt și ele nesigure. Sau, mai bine zis, este nesigur mesagerul? Ce te faci dacă acesta începe să scrie, după ce se schimbă regimul? Iar a discuta in persona este riscant. Nu știi niciodată când apar stenograme ale discuțiilor cu Blejnar sau poze cu spa-ul lui Vântu.

Nimeni nu suspectează însă mesajele transmise în timpul unor conferințe de presă, la televizor. Dacă pornim de la ideea că Traian Băsescu controlează tot ce mișcă, să vedem cum s-ar putea traduce câteva astfel de mesaje public-secrete.

Nu negociez Justiția

La ambele referendumuri, Traian Băsescu a anunțat public că nu negociază Justiția. În tensiunea momentului, păreau declarații de campanie. Dar dacă erau, de fapt, invitații la negociere, adresate adversarilor politici? Răspunsul acestora nu a venit.

Cert este că, la a doua încercare de demitere, după ce Traian Băsescu a lansat mesajul, pe 26 iulie s-a activat, în premieră, un dispozitiv  care nu mai fusese folosit la alte alegeri. Parchetul General a luat decizia ca infracţiunile comise în timpul referendumului să fie verificate de procurorii de la parchetele Curţilor de Apel. Până atunci, Poliția se ocupa de aceste cazuri.

Știu ce-ai făcut în 2003!

Un mesaj cifrat a fost și celebrul dottore, lansat în timpul dezbaterii pe tema reprezentării la Consiliul European. Președintele a susținut  o declarație televizată, în 13 iunie, încheind cu o frază aiuritoare pentru telespectatori. ”Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!". Evident, mesajul ”Știu ce-ai făcut în 2003” era pentru Victor Ponta, care tocmai obținuse votul Parlamentului pentru a pleca la Bruxelles. Ponta nu renunță, așa că în 18 iunie 2012, Nature publică știrea că prim-ministrul României a fost acuzat că ar fi copiat secțiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept.

Arestăm, nu arestăm, arestăm…

În ultima săptămână de campanie electorală, erau așteptate arestări televizate,  similare celor făcute la începutul campaniei. "Cred că au făcut foarte bine că, pe perioada campanei, şi se întâmplă în toate ţările civilizate, să nu vină cu arestări, pentru că pot influenţa campania", spunea Traian Băsescu într-un interviu live. Mă tem că arestările ar putea victimiza adversarii,  crescându-le scorul, ar fi, deci mesajul. Întâmplător, arestările așteptate n-au mai venit.

Nu mai amintesc de posibila amenințare transmisă Gabrielei Firea, membră a Comisiei Nana. " Mai bine să se uite pe moșia soțului ei unde este primar, că s-ar putea  să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu-i atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, îi spunea președintele, printr-o conferință de presă. ”Îl vor aresta pe Pandele”, ar putea traduce acest mesaj Gabi Firea, în vreme ce procurorii ar putea înțelege că au primit o nouă direcție de atac.   

Aleg calea de urmat

Să vedem schimbul de mesaje din cazul Mircea Băsescu-Bercea Mondial.  "Între nevoia de consolidare a Justiţiei şi nevoia firească de a-ţi apăra fratele, aleg consolidarea Justiţiei", spunea președintele, în data de 19 iunie 2014. Cu alte cuvinte, n-am încotro, îl sacrific. După nici trei ore, de la acest discurs televizat, fratele Mircea ajungea la DNA și după alte câteva ceasuri, era propus pentru arestare preventivă.

De la scara avionului cu care pleca la Bruxelles, Traian Băsescu transmite un alt mesaj televizat: ”Toată declaraţia (Parlamentului-n.red.)  se susţine pe afirmaţiile, pe frânturile de filmări pe care le-a oferit clanul Bercea”. Nu ar fi aceasta calea de urmat? Dacă filmările sunt invalidate, ce mai rămâne? Declarația clanului, a unor infractori, adică mai nimic! Până acum, apărarea lui Mircea Băsescu e de aceeași părere.

Instituțiile rămân alături de mine

Ce poate transmite mesajul despre demisie: ”Am avut și aceasta variantă în analiză și nu vă ascund că am discutat-o și cu unele instituții ale statului.”? Că Traian Băsescu se bazează, în continuare, pe sprijinul ”instituțiilor”.  Adică: am discutat cu băieții, poate și cu cei de afară, cine știe, și i-am întrebat dacă trebuie să demisionez. Cum n-am demisionat, vedeți ce răspuns mi-au dat. Să nu uităm că acest mesaj vine la o săptămână după audierile din Comisii și după ce opinia publică s-a mirat că tocmai de cazul Bercea-Băsescu nu fusese informat președintele știe-tot.

Am arme și după încheierea mandatului

În 10 iulie, Traian Băsescu face altă declarație ciudată, la Adevărul live."Eu nu-mi reneg fratele. Este fratele meu și când îmi voi termina mandatul voi încerca să-l apăr public, pentru că el are alt punct de vedere decât cel exprimat până acum. Voi încerca să-l apăr, dar numai după ce îmi voi termina mandatul". Ar putea fi un mesaj pentru Mircea Băsescu? Să nu creadă că a fost abandonat și să facă vreo greșeală, în pușărie. Dimpotrivă, dacă se ține tare, va scăpa, cam prin decembrie, atunci când se încheie mandatul prezidențial, pare a-i transmite Traian Băsescu. Cum să-l apere, că doar nu e avocat? Asta se întreabă și adversarii președintelui, cărora le transmite, astfel, că deține arme de apărare și după ce nu va mai fi la Cotroceni…

Scenariile sunt scenarii

Desigur, nu există dovezi care să susțină aceste scenarii. Dimpotrivă, avem cel puțin un mesaj direct adresat procurorilor, pe care aceștia l-au ignorat. După eșuarea referendumului din 2012, Traian Băsescu spunea, în fața garajului: ”Aș vrea să fiu chemat la Parchet pentru a da explicații pentru folosirea sintagmei lovitura de stat. Mai am câteva zile în care nu am imunitate și chiar îmi doresc să fiu chemat”. Uite că nu a obținut ce-și dorea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel