Președinție CE. Candidează Merkel împotriva lui Iohannis? Jocuri la nivel european

Merkel Iohannis
Merkel Iohannis

Politico readuce în atenția cititorilor posibilitatea ca Angela Merkel să conducă Consiliul European, funcție la care, potrivit Financial Times, președintele Klaus Iohannis ar fi favorit.

Cei de la Politico scriu că nimeni nu este mai calificat pentru a conduce Consiliul European decât Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cea care se apropie de finalul celui de-al patrulea mandat în țara natală. Astfel, potrivit sursei citate, Merkel are forța necesară să se opună politicii lui Donald Trump, Vladimir Putin sau președintelui chinez Xi Jimping. „Merkel întruchipează atât unificarea Europei de după Războiul Rece, cât și consensul UE centrist în jurul economiei sociale de piață, al valorilor liberale și al decenței umane”, scrie Politico.

Cu toate că Angela Merkel, care va împlini în iulie 65 de ani, a declarat în repetate rânduri că nu dorește o funcție de conducere în structurile Uniunii Europene, sursa citată precizează că atât actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, cât și președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, și ceilalți lideri europeni, ar trebui să o convingă să se răzgândească întrucât UE are nevoie de experiența ei. Iar dacă va accepta numirea în funcția de președinte al Consiliului, Merkel va avea posibilitatea să se retragă după doi ani și jumătate, dacă actualul cancelar al Germaniei nu va dori să își ducă la bun sfârșit mandatul de cinci ani.

Îl scoate Merkel pe Iohannis din cursa spre șefia Consiliului European?

Cert este că dacă Merkel va accepta această oportunitate, șansele președintelui Klaus Iohannis de a mai conduce Consiliul European vor deveni aproape nule.

Scenariul în care Angela Merkel va conduce Consiliul European pare totuși improbabil, întrucât această funcție revine prin cutumă unui reprezentant al Europei de Est, în timp ce reprezentantul Europei de Vest conduce Comisia Europeană. Cum statele membre Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) se află în tensiuni cu nucleul dur al Uniunii reprezentat de Germania și Franța, iar președintele Klaus Iohannis e un apropiat al Angelei Merkel, acesta pare favorit pentru funcția de președinte al Consiliului European.

Klaus Iohannis se află, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde vor fi discuții despre numirile pentru posturile de conducere în instituțiile europene, adoptarea Agendei Strategice a UE 2019-2024 și bugetul multianual al Uniunii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel