Memorandum Minority SafePack. UDMR: Grindeanu a semnat. Cerem explicaţii

Foto Facebook / Sorin Grindeanu
Foto Facebook / Sorin Grindeanu

UDMR, prin vocea preşedintelui său executiv, Porcsalmi Balint, susţine că Guvernul condus de fostul premier Sorin Grindeanu a cerut Curţii Europene de Justiţie anularea deciziei Comisiei Europene privind Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack. 

'Diplomaţia românească a început să lucreze. A apărut în Jurnalul Oficial al UE acţiunea introdusă în 28 iunie 2017 de către România împotriva Comisiei Europene prin care se solicită Curţii Europene de Justiţie anularea deciziei CE de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti Minority SafePack. Este un demers care lezează interesele a 50 de milioane de cetăţeni minoritari din Europa, inclusiv a comunităţii maghiare din România. Se pare că fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a semnat memorandumul prin care MAE a cerut atacarea în instanţă a Minority SafePack, dar nu ştim dacă a fost introdus în şedinţa de guvern. Cerem explicaţii lui Grindeanu, să clarifice care au fost condiţiile legale prin care memorandumul a trecut prin Guvern', a spus Porcsalmi Balint. 

El a mai spus că UDMR a primit cu consternare demersul Guvernului, mai ales că, în discuţiile cu reprezentanţii Uniunii, Sorin Grindeanu ar fi dat asigurări că România nu va ataca iniţiativa respectivă. 

'Vom avea întâlniri în perioada următoare cu partenerii politici, însă nu vom merge la Guvern cu mâna întinsă, cerând să-şi retragă iniţiativa. Vom avea discuţii politice cu coaliţia de guvernare PSD şi ALDE şi vrem să înţelegem cine a aprobat şi iniţiat memorandumul privind Minority SafePack', a mai spus Porcsalmi. 

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Uniunii Federative a Minorităţilor Europene (FUEN), Vincze Lorant, a declarat, la rândul său, că România este singura ţară care a atacat iniţiativa Minority SafePack. 

'Mi se pare hilar că România porneşte un proces împotriva Comisiei Europene. Mesajul României a fost clar, de a bloca prin orice mijloace această iniţiativă cetăţenească privind minorităţile', a menţionat Vincze Lorant. 

Comisia Europeană a înregistrat iniţiativa cetăţenească Minority SafePack pe 29 martie 2017, iar pentru continuarea demersului legislativ, reprezentanţii minorităţilor naţionale trebuie să adune un milion de semnături din cel puţin şapte state membre ale UE. UDMR s-a angajat să strângă 250.000 de semnături, iar campania FUEN de a aduna milionul de semnături a început la Castelul Banffy din Bonţida, pe 19 mai, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel