Marilen Pirtea: Impas alarmant în evoluția forței de muncă

Deficitul  forței de muncă reflectă sistematic efectele migrației
Deficitul forței de muncă reflectă sistematic efectele migrației

„Mai multe rezultate alarmante, date publicității în ultimele săptămâni, vin să indice deteriorarea condițiilor economice din România", precizează deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților

„La finalul unei perioade în care, mai ales în ultimii 3 ani, politicile haotice aplicate de PSD în privința creșterilor salariale nesustenabile, absenței investițiilor publice și ineficienței fiscale a aparatului de stat, au afectat economia reală, iată că motorul economic al țării începe să semnalizeze spre un spectru negativ. Unul dintre cei mai importanți factori cheie, care intervin determinant în evoluțiile globale ale afacerilor, este capacitatea pieței muncii de a alimenta cererile de personal, mai ales în cazul sectorului primar și terțiar. Cel mai recent studiu publicat de consultanții de la PricewaterhouseCoopers, legat de evoluția indicatorilor pieței muncii din unghiul evoluțiilor salariale, numit PayWell 2019, arată că în România 25% dintre companii iau în calcul importul de angajați, mai ales în sectoare precum cel hotelier, de construcții sau agricultură, dar și în IT&C sau business process solution. Scepticismul asupra capacității pieței interne a muncii din România devine tot mai susținut, în condițiile în care deficitul în creștere al forței de muncă reflectă sistematic efectele migrației, problemele demografice tot mai ample sau dezechilibrele din sistemul de învățământ, amplificate în ultimele decenii", apreciază deputatul liberal Marilen Pirtea.

Vezi și: Marilen Pirtea: PSD guvernează pe datorie

„Acest deficit al forței de muncă, indicat în cazul a 25% dintre companiile intrate în acest studiu (realizat pe un eșantion de aproximativ 100 de companii private din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail și hotelier), exercită o presiune suplimentară pentru creșteri salariale sectoriale, chiar și peste creșterile determinate de politicile guvernamentale ale PSD, care au mărit foarfeca salarială dintre angajații din sectorul de stat și cei din economia privată. Efectul cumulat este cel al deprecierii competitivității economice în economia reală", subliniază deputatul liberal.

„Față de ceea ce fusese estimat în ediția din 2018 a acestui studiu salarial, creșterile salariale înregistrate în 2019 au fost mai mari. În sine, creșterea salariilor este benefică pentru consolidarea pachetului de beneficii pentru angajați, dar dacă aceste creșteri coincid cu deficite cronice ale numărului de angajați disponibili în contingentele de forță de muncă activă, consecința se va exprima în schimbarea strategiei companiilor, care vor căuta să importe angajați sau chiar să-și relocheze unitățile. Este una dintre provocările majore cu care se va confrunta noul guvern liberal, cel care va fi chemat să caute soluții pentru problemele complexe ce au rămas în economie la finalul perioadei de guvernare PSD, caracterizată de o conduită lipsită de responsabilitate, de tip - hit and run -, cu consecințele grave, sădite adânc în economie", completează liberalul Marilen Pirtea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel