EXCLUSIV  Marea mută. Statul, atacat, tăcere în cazul marilor corporații

Corupția ucide, statul e un prost administrator, privatizarea este soluția, guvernul scumpește una sau alta. Presa repetă aceste afirmații obsesiv, cu tenacitatea cu care se repetau lozincile în comunism, când miza era lupta pentru pace.  

Imposibil de negat realitatea. Dar această abordare ne face să ignorăm alte cauze, alte explicații, ca urmare să ignorăm alte posibile soluții. Unii vinovați scapă, nebăgați în seamă, în vreme ce reflectoarele luminează într-o singură parte.    

Președintele Iliescu, la vremea lui, ne avertiza că monopolul privat este mai periculos decât cel de stat. Cine stătea să-l creadă? Astăzi, Consiliul Concurenței ne spune că face o investigaţie pe retail. ”Consiliul are suspiciuni privind comportamentul unor jucători mari precum Carrefour sau Cora”, spune Chirițoiu, citat de Agerpres.

Câte magazine de cartier, câte mici firme ar putea fi ucise, până se termină investigația, de marile lanțuri? Private, e drept, necorupte, firește, nebăgate în seamă de presă, că doar nu scumpesc nimic, cum face guvernul.

Tot Consiliul Concurenţei anunță că va finaliza un caz privind o presupusă trucare de licitaţii la achizițiile unor firme din distribuţia electricităţii. Cum trece vremea. Parcă mai ieri auzeam Banca Mondială și FMI că ne spuneau să privatizăm distribuția de energie, chiar și la firme de stat străine, ca să stopăm corupția. Mai are rost să discutăm de reparațiile rețelelor, după furtuna din vestul țării?

Îmi mai amintesc cum zbârnâiau telefoanele fixe să fie privatizat Romtelecom-ul, ajuns pe mâna companiei publice din Grecia, stat campion al dreptului și corectitudinii. Au venit apoi companiile de telefonia mobilă și, ce să vezi, după nici 20 de ani au apărut suspiciunile (Chirițoiu anunță că va face publice analizele pe piaţa pachetelor de servicii multiplay: combinaţia de servicii de telefonie fixă, mobilă, televiziune prin cablu şi Internet). Cel mai probabil, au lucrat pentru scăderea tarifelor, că doar guvernul crește prețurile, nu și privatul.

Ce mai investighează Concurența? ”Presupusul schimb de informaţii realizat în interiorul Uniunii naţionale a companiilor de asigurări”, a spus Chiriţoiu, citat de Agerpres. Bine că din Uniune nu face parte și ADAS, fosta firmă de stat, care a fost desființată la timp, după 1989.

”Cea mai importantă analiză lansată în acest an a fost cea pe piaţa carburanţilor. Ne-a surprins faptul că vedem de peste un an de zile faptul că preţurile la carburanţi, fără taxe, în România au o uşoară creştere faţă de media Uniunii Europene”, a declarat Bogdan Chiriţoiu. Rușine, încă odată rușine guvernelor care au scumpit benzina!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel