Guvernul Ponta a profitat de o anomalie. Legata de procedura de implementare a ordonantelor de urgenta.
Si a schimbat Legea invatamantului. O lege organica. In vacanta parlamentara. Actul normativ, astfel modificat, contruibuie in mod fatal la o precarizare si mai mare a scolii romanesti. Dar, inainte de toate chiar, importanta este Constitutia. Care a fost astfel incalcata. Iar opozitia, in plin an electoral, a ratat in mod lamentabil sansa de a reactiona. De a ataca in forta Guvernul. Lasandu-i astfel presedintelui initiativa. Dar atunci cand institutia prezidentiala se transforma ea insasi in opozitie, vorbim despre un alt fel de precaritate. Mai grava chiar. Este o precaritate a democratiei.
O anomalie grava se perpetueaza in statul roman. In timp ce legile, fie ca sunt initiative ale Guvernului, fie ca sunt initiative plecate din Senat sau Camera Deputatilor, sunt supuse cezurii Parlamentului, ordonantele de urgenta sunt acte prin care Executivul poate legifera fara a mai intreba Parlamentul. Ordonantele de urgenta isi produc instantaneu efectele. Care pot fi pozitive, dar pot fi si negative. O lege, odata adoptata in Parlament, poate fi atacata la Curtea Constitutionala si deci, in principiu, mai poate suferi imbunatatiri. In timp ce o ordonanta de urgenta care nu a trecut deloc prin Parlament nici nu poate fi atacata la Curtea Constitutionala. Nici de catre partide, prin grupurile parlamentare, nici de catre presedinte chiar. Tot ceea ce se mai poate face este ca Avocatul Poporului sa se sesizeze si, la randul lui, sa faca o solicitare Curtii Constitutionale. Dar, de cele mai multe ori, Avocatul Poporului asteapta sa fie atentionat de cineva. In principiu, cei care pot sesiza Avocatul Poporului sunt multi. Partidele politice, organizatiile societiatii civile si presedintele. Ce s-a intamplat cu aceasta ordonanta de urgenta care modifica Legea invatamantului?
Guvernul Romaniei a asteptat pana cand Parlamentul a intrat in vacanta. Si, pe repede inainte, a promovat faimoasa ordonanta de urgenta. In Constitutie scrie negru pe alb ca nu poti face o ordonanta de urgenta care sa modifice o lege organica. Dar degeaba scrie in Constitutie. Realitatile Romaniei nu tin cont de prevederile legii fundamentale. S-a intamplat de mai multe ori aceasta anomalie. Eu insumi am protestat in plenul Parlamentului impotriva unei asemenea practici cu prilejul altei ordonante de urgenta. Mi s-a raspuns de catre reprezentantii majoritatii parlamentare, daca nu mai insel chiar de domnul Ilie Sarbu, seful grupului senatorial PSD, ca exista deja o cutuma in acest sens. Cu alte cuvinte, Guvernul a incalcat frecvent Constitutia, emitand ordonante de urgenta care modifica legi organice, fara a fi fost sanctionat. Prin urmare, „asta e". Ca si cand ne-am afla nu la Bucuresti, ci la Londra. Unde exista consacrat asa-numitul drept cutumiar. In absenta unei Constitutii. Numai ca la Bucuresti avem o Constitutie. Ce facem cu ea? O facem pres si ne stergem pe picioare?
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu