Malta a atins imunitatea de turmă, premieră în Uniunea Europeană

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Micuța țară Malta a atins imunitatea de turmă, după ce 70% din populație a primit măcar o doză de vaccin.

Potrivit Times of Malta, liderii țării cu 500.000 locuitori au anunțat că 70% din maltezi au primit măcar o doză a vaccinului Covid-19, fapt ce va duce la relaxarea măsurilor de restricție. Totuși, nu este vorba despre revenirea completă la normalitate, iar relaxarea „pălește” pe lângă cele anunțate în România.

Măsurile de relaxare din iulie au fost deja luate în România din mai

Astfel, se propune ca de la 1 iulie persoanele care sunt vaccinate cu ambele doze de vaccin să nu mai poarte mască în exterior (n.r., în România măsura a fost luată de la jumătatea lunii mai și nu se solicită vaccinarea).

Măștile rămân astfel obligatorii dacă în interior sau în aer liber sunt de la trei persoane în sus sau dacă vorbim despre o persoană nevaccinată.

Vaccinul este singura armă împotriva virusului

„Astăzi am atins imunitatea de turmă. Vaccinul este o armă împotriva virusului”, a anunțat ministrul Sănătății, Chris Fearne, luni după-amiaza. La acest moment, 42% dintre maltezi au terminat programul de vaccinare.

Obiectivul de vaccinare în proporție de 70% a statelor membre a fost setat de Comisia Europeană, iar țările din Uniune sunt așteptate să atingă la rândul lor imunitatea de turmă până la finalul verii acesteia. Totuși, nu este clar dacă ținta Uniunii Europene se referă la o doză de vaccin sau la ambele doze.

Mai multe cifre ale vaccinării din Malta

Evenimentele culturale și de divertisment ar urma să revină tot din iulie, fiindcă certificatul verde care certifică lipsa Covid-19 va fi lansat în zilele următoare. S-a intrat astfel de „drumul spre normalitate”, a anunțat ministrul Sănătății.

Până luni, un total de 474.475 doze de vaccin au fost administrate în Malta, iar peste 300.000 au reprezentat prima doză. Oficiul național de statistică maltez a anunțat că, la finalul anului 2019, populația țării era de 515.564 persoane. În Malta se administrează patru vaccinuri: serul Pfizer-BioNTech, serul AstraZeneca, serul Moderna și serul Johnson&Johnson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel