Legi justiție, CCR. PNL, reacție după decizia Curții Constituționale

Justitia
Justitia

Liderii PNL consideră că admiterea parțială a sesizărilor pe o primă lege din pachetul privitor la Justiție permite vot de respingere de ansamblu în Parlament. Totodată ei sunt nemulțumiți de decizia CCR de a nu sesiza Comisia de la Veneția.

Reprezentanții PNL au emis un comunicat de presă în care își exprimă poziția ca urmare a deciziei de ieri a CCR, pe tema sesizării liberalilor pe legile justiției: 

"Am luat act de anunțul Curții Constituționale de astăzi, 23 ianuarie a.c., potrivit căruia „a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 29 de senatori aparținând grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție, constituită în Secții Unite și a constatat că dispozițiile art.I pct.2, 4, 29 și 61 din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară sunt neconstituționale".

În urma acestei decizii, proiectul de modificare a Legii 304/2004 va reintra în procedura parlamentară de reexaminare pentru a fi pus în acord cu decizia CCR și deschide inclusiv calea respingerii proiectului în ansamblul său.

Sesizarea Comisiei de la Veneția

Totodată, am luat act de decizia Curții Constituționale de a respinge solicitarea PNL privitoare la sesizarea Comisiei de la Veneția în cazul Legilor Justiției.

Din punctul nostru de vedere, decizia pe fond asupra sesizărilor de neconstituționalitate ar fi trebuit luată ulterior unui punct de vedere exprimat din partea Comisiei de la Veneția.

Considerăm regretabilă această hotărâre a Curții Constituționale, care a optat astăzi pentru o decizie fără a ține cont de solicitările formulate în prealabil.

Reamintim faptul că în Raportul Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost solicitată în repetate rânduri consultarea Comisiei de la Veneția asupra modificărilor aduse Legilor Justiției.

Solicitarea Europei 

De asemenea, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat autorităților române sesizarea Comisiei de la Veneția, organism parte a Consiliului Europei, pentru a se exprima asupra modificărilor aduse Legilor Justiției.

Menționăm faptul că în adresa înaintată Curții Constituționale, în 9 ianuarie a.c., am indicat în clar procedura care poate fi uzitată într-un astfel de caz. Mai mult, această procedură a fost utilizată în 2012, dar și recent cu privire la o altă cauză care a fost amânată până la primirea unui răspuns din partea Curții Europene de Justiție," se arată în comunicatul de presă. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel