Kosovo este un bun partener al SUA, cu Serbia avem relaţii importante - declară un înalt oficial al SUA

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un consilier la Departamentul de Stat al SUA, Derek Chollet, a declarat înainte de turneul în Balcanii de Vest şi vizita la Bruxelles, că Pristina şi Washingtonul sunt parteneri apropiaţi şi că SUA are o relaţie importantă cu Serbia. 

 

"Kosovo este un bun prieten şi un bun partener al SUA. Cu Serbia avem relaţii importante, dar încercăm să facem tot ce ţine de puterea noastră ca să fim un bun partener şi cu Serbia" - a declarat pentru Vocea Americii Chollet, care va conduce delegaţia SUA care va vizita statele din Balcanii de Vest în perioada 12-15 decembrie.

Întrebat despre retorica mai aspră a Washingtonului faţă de Pristina, din ultimele două săptămâni, Chollet a subliniat că s-a referit "în special la problema reînmatriculării vehiculelor".

"Secretarul de stat al SUA (Antony Bliken) a discutat cu premierul (Kosovo, Albin) Kurti şi am discutat şi eu cu el de câteva ori. Ceea ce pot să vă spun este că la 23 noiembrie am convenit să lăsăm deoparte această problemă, pentru ca situaţia să nu escaladeze şi pentru a ne putea concentra pe negocierile mediate de Uniunea Europeană privind normalizarea relaţiilor, inclusiv recunoaşterea reciprocă, unde vom face totul" - a declarat Chollet, adăugând că SUA "doresc să vadă cum Kosovo avansează în procesul de integrare europeană, iar negocierile Belgrad-Pristina, mediate de UE, sunt un element esenţial în acest demers".

"Ne concentrăm pe o normalizare a relaţiilor, bazată pe recunoaştere reciprocă. Aceste discuţii pot fi un pas înainte în acest proces, astfel încât Kosovo să avanseze spre o o integrare deplină" - a declarat Chollet, adăugând că SUA sprijină procesul dialogului mediat de UE. "Ştiu că în următoarele săptămâni vor avea loc două runde de negocieri şi noi le sprijinim.

Nu doresc să intru în detalii, dar şi la Pristina şi mai târziu la Belgrad voi spune că SUA va continua să sprijine eforturile UE pentru a se ajunge la o soluţie bună pentru ambele părţi" - a declarat Chollet.

Departamentul de Stat a anunţat că o delegaţie SUA condusă de Derek Chollet şi din care face parte şi emisarul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, va vizita Pristina la 12 şi 13 decembrie, Belgradul la 13 decembrie, Sarajevo şi Skopje la 14 decembrie, iar Podgorica şi Zagrebul la 15 decembrie.

Turneul se va încheia la Bruxelles la 16 şi 17 decembrie, când delegaţia SUA va discuta cu partenerii UE şi NATO despre colaborarea într-o serie de probleme globale şi despre angajamentul SUA faţă de pacea, stabilitatea şi prosperitatea regiunii Balcanilor de Vest.

Preşedintele Kosovo a anunţat amânarea alegerilor locale din nordul țării

Preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, a anunţat că alegerile locale anticipate din nordul Kosovo nu se vor mai organiza la 18 decembrie, ci au fost amânate până la 23 aprilie 2023.

După întâlnirea cu liderii partidelor politice, Osmani a declarat că există consens pentru amânarea alegerilor şi a adăugat că a luat în considerare şi raportul trimis la 9 decembrie de Comisia Electorală Centrală (CIK) din Kosovo.

Osmani a explicat că amânarea alegerilor locale anticipate era necesară în acest moment, pentru că şi Uniunea Europeană a refuzat să le monitorizeze din cauza termenului scurt în care trebuiau formate echipele de observatori.

De altfel, înainte de acest anunţ şi comunitatea internaţională a făcut apel la Pristina să amâne alegerile. La amânarea alegerilor s-a ajuns după o serie de incidente produse în localităţi din nordul Kosovo, atunci când CIK şi noile comisii locale au încercat să înceapă procedurile de organizare a procesului de vot.

Alegerile locale anticipate din nordul Kosovo au fost convocate după demisia primarilor şi consilierilor locali de etnie sârbă din nordul Kosovo, în momentul în care Guvernul Kosovo a hotărât că vehiculele cu plăcuţe de înmatriculare emise de Serbia trebuie reînmatriculate cu însemne kosovare, notează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel