Jamal Khashoggi. Ceremonie în memoria jurnalistului, la Istanbul

Mai multe zeci de persoane s-au adunat vineri la Istanbul pentru o rugăciune funerară simbolică în memoria jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asasinat luna trecută la consulatul ţării sale şi al cărui corp nu a fost încă găsit

În faţa unui spaţiu gol rezervat în mod tradiţional pentru sicriu în faţa moscheii Fatih, prietenii lui Jamal Khashoggi au pronunţat o rugăciune pentru cel absent, un ritual prevăzut în islam pentru morţii al căror corp a fost distrus sau nu a fost găsit. Khashoggi, un editorialist critic la adresa regimului saudit, în special la adresa prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, a fost ucis la 2 octombrie la consulatul ţării sale din Istanbul. Corpul său a fost dezmembrat, iar rămăşiţele nu au fost descoperite, relatează AFP. 

'Din moment ce credem că trupul său nu va fi niciodată găsit, am decis să organizăm această rugăciune pentru mântuirea sufletului lui Jamal', a explicat Fatih Öke, directorul executiv al asociaţiei turco-arabe de media (TAM), din care făcea parte şi jurnalistul ucis. Această ceremonie, care s-a desfăşurat sub o ploaie rece, 'este de asemenea un mesaj trimis lumii pentru a spune că moartea sa nu va rămâne nepedepsită. Se va face dreptate', a declarat Ibrahim Pekder, un locuitor al Istanbulului care a venit în semn de omagiu pentru jurnalistul saudit. 

Val de indignare la nivel internaţional 

Asasinarea lui Khashoggi a provocat un val de indignare la nivel internaţional şi a afectat imaginea Arabiei Saudite, în special pe cea a prinţului moştenitor, supranumit 'MBS'. Justiţia saudită a declarat joi că va cere pedeapsa cu moartea pentru cinci acuzaţi, încercând să îndepărteze suspiciunile faţă de prinţul moştenitor, pe care presa turcă îl consideră implicat în acest asasinat. 

Potrivit procurorului saudit, o echipă a fost trimisă la Istanbul cu misiunea de a-l aduce - de bună voie sau forţat - pe jurnalist la Riad, dar şeful acesteia a luat decizia la faţa locului de a-l ucide, fără a-şi consulta superiorii. După rugăciunea funebră la Istanbul, Yasin Aktay, un prieten apropiat al lui Jamal Khashoggi şi consilier al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a criticat vehement această versiune a evenimentelor. 

'Ei vor să credem că ucigaşii au luat de capul lor decizia de a-l ucide pe Jamal Khashoggi. Noi nu credem în această poveste', a afirmat el. 'Vom continua să întrebăm cine a dat într-adevăr ordinul' asasinării, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel