Italia: Premierul Conte le va da un ultimatum partidelor de guvernare să pună capăt disputelor

Prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, le va prezenta luni un ultimatum partidelor coaliţiei de guvernare, Liga (extremă dreapta) şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), ameninţând că va demisiona dacă acestea nu vor pune capăt divergenţelor şi nu vor accelera acţiunea guvernamentală, transmite Reuters, citând mai multe publicaţii din Peninsulă.

Relaţiile dintre cele două formaţiuni s-au înrăutăţit în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare desfăşurate pe 26 mai. Liga a câştigat cu un scor de 34,3%, devansând cu mult M5S şi alimentând speculaţiile că ar putea renunţa la alianţa cu acesta şi încerca declanşarea de alegeri anticipate.

Potrivit cotidianului La Repubblica, premierul Conte va spune explicit, într-o intervenţie în cursul după-amiezii, că doreşte ca guvernul de coaliţie să accepte regulile bugetare ale UE şi că nu intenţionează să fie şeful unui executiv supus unei proceduri disciplinare europene din cauza datoriei publice a ţării. După scrutinul pentru Parlamentul European, liderul Ligii, Matteo Salvini, a continuat să promită mari reduceri de taxe şi a respins apelurile UE privind disciplina fiscală.

Comisia Europeană a trimis săptămâna trecută o scrisoare în care solicita guvernului italian să explice de ce datoria publică a ţării a crescut în 2018, în loc să scadă, aşa cum se ceruse, Bruxellesul pregătind astfel terenul pentru o posibilă dispută juridică cu coaliţia antiausteritate de la Roma. Conte, profesor universitar de drept şi apropiat de M5S, le va cere lui Salvini şi liderului M5S, Luigi Di Maio, să spună explicit, până la sfârşitul acestei săptămâni, dacă vor să continue alianţa, a scris Il Fatto Quotidiano.

În situaţia în care certurile vor continua între partenerii de coaliţie, preşedintele Sergio Mattarella va dizolva parlamentul în luna iunie în vederea organizării de alegeri anticipate în septembrie, astfel încât viitorul guvern să aibă la dispoziţie timp suficient pentru a elabora bugetul pe 2020, mai relevă publicaţiile menţionate. Premierul a anunţat pentru luni, ora 16:15 GMT, o conferinţă de presă, declarând că are 'lucruri importante de spus'. El a precizat că această conferinţă va fi transmisă şi pe Facebook, astfel încât italienii să o poată urmări în direct. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel