Israelul nu se va retrage de la frontiera dintre Egipt şi Gaza, aşa cum prevede acordul de armistiţiu.
Joi, presa din Israel a anunțat că armata israeliană nu va părăsi coridorul Philadelphia, aflat la granița dintre Egipt și Fâșia Gaza, contrar prevederilor acordului de încetare a focului semnat între Israel și Hamas. Potrivit unui oficial israelian citat de Times of Israel, forțele israeliene nu vor permite ca militanții Hamas să traverseze din nou granițele Israelului cu vehicule încărcate cu arme și nu vor lăsa grupul să se reînarmeze prin contrabandă.
Refuzul de a retrage trupele din această zonă ar putea pune în pericol acordul de armistițiu, aflat în vigoare din 19 ianuarie, care prevede predarea a 59 de ostatici israelieni încă reținuți în Fâșia Gaza.
Acordul de încetare a focului stipulează o retragere graduală a forțelor israeliene din coridorul Philadelphia, care ar trebui să înceapă în acest weekend și să se finalizeze în decurs de o săptămână. În această perioadă, prima fază a armistițiului va lua sfârșit la finalul acestei săptămâni, iar luptele vor rămâne suspendate în timpul negocierilor pentru a doua fază.
A doua fază ar trebui să pună capăt conflictului din Gaza, iar Hamas ar trebui să elibereze toți ostaticii rămași. De asemenea, armata israeliană ar urma să își finalizeze retragerea din Gaza. Cu toate acestea, negocierile pentru această fază nu au avansat conform planului.
În ianuarie, autoritățile israeliene au declarat că armata nu va părăsi Gaza până când toți ostaticii israelieni nu vor fi aduși acasă.
În paralel, premierul israelian Benjamin Netanyahu se confruntă cu presiune din partea coaliției de extremă-dreapta, care cere continuarea războiului până la distrugerea completă a Hamas, conform Agerpres.
Tensiunile au fost alimentate și în momentul în care Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a anunţat că ţara sa amână eliberarea deţinuţilor palestinieni până când Hamas va pune capăt "ceremoniilor umilitoare" pentru ostaticii eliberaţi.
"Ca urmare a încălcărilor repetate de către Hamas, inclusiv a ceremoniilor umilitoare care ne dezonorează ostaticii, şi a folosirii cinice a ostaticilor în scopuri propagandistice, s-a decis amânarea eliberării teroriştilor (deţinuţi palestinieni) care era programată (sâmbătă), până când eliberarea următorilor ostatici este asigurată fără ceremoniile umilitoare", a afirmat Netanyahu într-un comunicat publicat de cabinetul său, citat de Agerpres.
De la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului pe teritoriul palestinian la 19 ianuarie, după 15 luni de război, schimburi de ostatici şi deţinuţi au avut loc săptămânal.
De fiecare dată, cu excepţia primei eliberări de ostatici, Hamas a organizat puneri în scenă în Gaza, inclusiv expunerea pe o scenă a ostaticilor escortaţi de bărbaţi înarmaţi şi cu cagule şi forţarea acestora să vorbească la microfon în faţa unei mulţimi pentru a spune că sunt bine trataţi de către răpitorii lor.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a cerut în mod repetat Hamas să facă aceste eliberări de ostatici "cu demnitate şi discreţie", apeluri pe care Hamas le-a respins.
Hamas a organizat joi chiar o ceremonie de predare a cadavrelor ostaticilor în sicrie, ceea ce a atras critici ample, inclusiv din partea ONU.
"Expunerea cadavrelor, aşa cum a avut loc în această dimineaţă (joi), este odioasă şi crudă şi contravine dreptului internaţional", a declarat Volker Türk, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. Citește toată știrea aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Roxana Neagu