Iranul a bombardat un oraș din Irak. IRGC îi acuză pe dizidenții kurzi iranienii că se află în spatele protestelor care au cuprins țara

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran spune că atacul a vizat grupuri „teroriste” din regiunea kurdă din nordul Irakului.

Cel puțin o persoană a fost ucisă după ce rachetele lansate de Iran au lovit sediul unui partid kurd iranian din orașul irakian Koye, lângă Erbil, capitala regiunii autonome kurde din nordul Irakului. Atacul de luni a rănit și alți 10 oameni, potrivit primarului din Koye, Tariq Haidari.

Agenția de știri semi-oficială Fars din Iran a anunțat că în spatele atacului s-a aflat Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), despre care a spus că a vizat „grupuri teroriste” cu rachete și drone. Potrivit surselor de securitate kurde, dronele au vizat două baze pentru dizidenții kurzi iranieni din apropiere de Erbil și Sulaimaniyah.

Un grup iranian pentru drepturile kurzilor a declarat pe Twitter că IRGC a vizat baza Partidului Komala din Sulaimaniyah cu șase drone și baza Partidului Democrat din Kurdistanul Iranian din Koye cu patru rachete.

IRGC a lansat atacuri asupra bazelor opoziției militante kurde iraniene din regiunea kurdă din nordul Irakului după moartea femeii kurde iraniene Mahsa Amini, pe 16 septembrie. Moartea lui Amini, care a avut loc după ce a fost reținută de așa-numita poliție morală a Iranului, a dus la proteste intense în ultimele săptămâni.

Iranul i-a acuzat pe militanții kurzi din nordul Irakului că au provocat tulburările care au cuprins țara.

În septembrie, IRGC a emis o declarație în care spunea că astfel de operațiuni vor continua atâta timp cât bazele „grupurilor teroriste” nu vor fi îndepărtate și atâta timp cât autoritățile regionale „nu acționează conform angajamentelor lor”, conform Al Jazeera.

Iranul acuză Occidentul că promovează violenţa şi că îi învaţă pe iranieni să fabrice arme

Ministrul Afacerilor Externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a acuzat statele occidentale că promovează violenţa în Iran, învăţându-i pe manifestanţi să fabrice arme şi cocteiluri Molotov.

"În contradicţie cu Carta ONU, un mic număr de guverne occidentale, ascunzându-se în spatele unor sloganuri pacifiste, încurajează violenţa şi îi învaţă (pe manifestanţi) să fabrice arme şi cocteiluri Molotov în Iran, prin intermediul reţelelor sociale şi mass-media", a declarat Hossein Amirabdollahian, potrivit Agerpres.

Ministrul iranian a avut joi seara o convorbire la telefon cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, iar declaraţiile sale au fost publicate de site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Iranului.

Potrivit ministrului, acţiunea acestor ţări occidentale "a dus la uciderea unor poliţişti şi la insecuritate în Iran, şi chiar a pregătit terenul pentru acţiunea teroristă a (grupării) Stat Islamic".

Cel puţin 13 persoane, printre care doi copii, au fost ucise pe 26 octombrie într-un sanctuar şiit la Shiraz, în sudul Iranului, într-un atentat revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel