Anunțarea unui nou partid înființat de Victor Ponta și referendumul USR sunt cele două mișcări care resetează jocul Stânga-Dreapta și pregătesc terenul pentru alegerile prezidențiale.
Sondajele efectuate în timpul vacanțelor sunt puternic distorsionate. Eșantionarea e dificilă, publicul nu se gândește la teme politice, oamenii sunt mai relaxați (votul negativ, pe care se bazează alegerile din România, e mai atenuat).
Calculele politice pot fi efectuate chiar în absența unor cercetări sociologice pe timpul verii. Anunțul lui Victor Ponta și referendumul USR sunt cele două mișcări care resetează jocul Stânga-Dreapta.
PSD s-a bazat multă vreme pe fragmentarea electoratului de dreapta și pe unitatea Stângii (dizidențele parlamentare s-au întors la bază înainte de alegeri). O eventuală virare spre roșu a USR, partid fără culoare politică, ar fi pus serioase probleme PSD. La ultimele alegeri, PSD a câștigat în orașe mari, cu electorat mai tânăr, pe care l-ar putea atrage o Stângă modernă, reprezentată de un partid anti-sistem plasat la stânga spectrului politic.
USR, câștigat de tehnocrați
Norocul PSD-ului s-a numit Cioloș. Oamenii fostului premier, așa numiții tehnocrați, au reușit să preia USR-ul de la Nicușor Dan. Clamarea obsesivă a unei orientări de dreapta le face imposibil acestora virajul spre Stânga, la alegeri. Referendumul cu 1500 de votanți (or fi toți membrii?) i-a mai dat un brânci pe scară fondatorului USR. Astfel, PNL se alege cu un adversar pe culoarul propriu, la alegerile parlamentare. În timp ce PSD se pregătește să împartă voturile Stângii cu partidul lui Victor Ponta. Povestea lui Mircea Geoană nu ar da prea multe șanse noii formațiuni. Nu putem nici considera că aceasta ar fi condamnată din start, odată ce în jurul lui Ponta sunt câțiva lideri, nu doar Vanghelie. Desigur, evoluția depinde de mersul economiei și respectiv încrederea în guvernarea PSD, de eventuale lovituri judiciare etc.
Iohannis-președinte, Cioloș-premier
Dacă nu vor interveni schimbări majore până la alegeri, vom avea cinci formațiuni pe prima scenă: PSD și Pro, pe Stânga, ALDE, în orbita PSD, PNL și USR, pe Dreapta. UDMR își va face jocul cunoscut. Cum alegerile care bat la ușă sunt cele prezidențiale, cel mai avantajat este Klaus Iohannis.
Ponta și partidul său se justifică prin atacul la PSD și conducerea acestuia. Segmentul electoral mobilizat pe acest discurs nu va putea să-i dea votul, în turul doi, candidatului PSD. De cealaltă parte, chiar dacă USR își va lansa propriul candidat, Cioloș, partidul are cal de bătaie în PSD, nu în Iohannis. Deci, voturile USR se pot duce la candidatul Dreptei, în finală. Acordul între PNL și USR-Cioloș, pentru susținerea candidatului Dreptei în turul doi, ar aduce la putere tandemul Iohannis-președinte, Cioloș premier. Iar PNL ar rămâne cu nostalgia lui Tăriceanu, ultimul premier de care își mai aduce aminte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu