Iohannis, mesaj privind cererea de urmărire penală a lui Petre Roman și a lui Gelu-Voican Voiculescu

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiției, Alina-Ștefania Gorghiu cererea de urmărire penală a lui Petre Roman și a lui Gelu-Voican Voiculescu.

UPDATE:

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, i-a transmis Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cursul zilei de marți, 16 aprilie 2024, cererile de urmărire penală primite de la președintele României.

”Este normal să existe un mare interes din partea publicului, să existe o emoție în societate pentru că în acest dosar penal este vorba despre infracțiuni contra umanității. Mineriadele reprezintă o tragedie a istoriei noastre despre care românii însă așteaptă adevărul, iar cererile formulate astăzi reprezintă un semnal că ancheta avansează. Justiția are obligația să clarifice lucrurile și eu am toată convingerea că o va face”, a declarat Alina Gorghiu.

__________________________________________

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Petre Roman, în calitate de fost premier, şi a lui Gelu-Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, cererile de urmărire penală astfel cum au fost solicitate, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, față de un fost prim-ministru al Guvernului României şi faţă de un fost viceprim-ministru al Guvernului României, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, ale art. 305 alin. (4) din Codul de procedură penală, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce îi vizează pe domnul Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și pe domnul Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României.

Astfel, au fost transmise ministrului justiției:

- cererea de urmărire penală a domnului Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 - 26 septembrie 1991, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii;

- cererea de urmărire penală a domnului Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României în perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri”, a transmis Administrația Prezidențială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel