Iohannis, la proteste. Gușă: Vom avea lupte la baionetă

Cozmin Gușă consideră firesc gestul lui Klaus Iohannis de a ieși în stradă în contextul politic actual.

"Iohannis pare un general hotărât, dar care nu are o armată regulată la dispoziție, pentru că cei pe care i-a girat - liberalii, USR-itșii și guvernul tehnocrat - au sfârșit într-o păruială între ei și l-au trădat. În condițiile în care Iohannis nu are armată regulată, își caută armată în stradă. Recrutează în acest moment și, deci, ca să poată recruta, a ieșit în stradă", afirmă Cozmin Gușă.

Gestul președintelui este unul de normalitate, consideră Cozmin Gușă, o normalitate guvernată de o urgență. "Iohannis nu a acționat ilegitim, ci a găsit un aliniament de discuție - aceste lucruri legate de amnistie și grațiere -. Vrea să joace azi o luptă care, din punctul lui de vedere, cred eu, mâine sau poimâine i se va părea tardivă - legată de autoriatea sa și de posibilitatea de suspendare", spune consultantul politic.

"Aproape cinci zile, Dragnea n-a reacționat la scandalul ordonanțelor. E ciudat"

PSD este, în acest context, caracterizat de epitetele "rușinos" și "ciudat", este de părere Cozmin Gușă.

"La experiența PSD-ului, să încerci pe furiș, cu un text precar, să dai niște ordonanțe e rușinos. Să ai asemenea reacții când președintele te surprinde printr-un telefon de la SPPiști este, de asemenea, rușinos", consideră acesta.

Consultantul politic argumentează că acest comportat "ciudat" al social-democraților are legătură și cu cele cinci zile de necomunicare ale liderului Dragnea, care nu a declarat nimic despre vizita lui Iohannis la ședința de guvern și nimic despre scandalul ordonanțelor.

"Dacă PSD își asumă ordonanțele, vom avea lupte la baionetă"

Consultantul politic evidențiază faptul că discuția legată de amnistie și grațiere nu trebuie făcută în stradă, "nici de ascuns pe sub ușă", ci trebuie purtată între cei "care se pricep".

"Dacă subiectul legat de grațiere se va tranșa cu DA, dacă PSD își va asuma ordonanțele, vom avea o perioadă de luptă la baionetă, în stradă, atât între sustinători, cât și între oameni din instituțiile statului. Vor lucruri spectaculoase. Va fi 'cu sânge pe pereți'", consideră Cozmin Gușă.

[citeste si]

Dacă, în schimb, guvernul va renunța la proiectul de OUG privind grațierea, vor fi modificări importante în structura puterii, spune consultantul politic, care precizează că "scopul câștigării puterii a fost amnistia și grațierea, iar mijlocul a fost o guvernare a bunăstării".

"Jocul suspendării - unul sofisticat. Nu ne așteptăm la pace"

Din intervenția lui Dragnea este limpede că suspendarea președintelui este un luru care se discută, atrage atenția Cozmin Gușă, dar vorbim, spune el, despre "un șah sofisticat".

"Trebuie să vedem care dintre cei doi șahiști - Iohannis și Dragnea - sunt bine asistați de către oameni care cunosc acest șah strategic și pasii care trebuie făcuți", a conchis Cozmin Gușă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel