Președintele Klaus Iohannis s-a plasat pe aceeași poziție cu premierul Sorin Grindeanu și l-a lăsat în offside pe Liviu Dragnea. Tema nu are mari implicații politice, la prima vedere, dar cazul în sine explică atât rezultatele din sondaje, cât și poziționările din ecuația Puterii.
Joi, președintele Iohannis a intervenit în scandalul vaccinării. A definit situația drept catastrofală și a dat soluția: Este nevoie de prevenirea unor astfel de epidemii printr-o vaccinare sistematică, obligatorie, eficientă şi bine organizată.
Cuvintele care au generat dezbateri emoționale sunt, evident, ”vaccinarea obligatorie”. Sorin Grindeanu a adoptat aceeași poziție, susținând legea care amendează refuzul vaccinării. Liviu Dragnea, de cealaltă parte, a lăsat loc de întors: ”Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o măsură obligatorie vaccinarea”.
Departe de a semnala un conflict, această ”divergență” este o manevră tactică, arată o perfectă sincronizare între cei doi. Politicienii au intrat în logica alegerilor prezidențiale. Dragnea reia strategia câștigătoare din 2016, încercând să nu-și ostilizeze diferitele grupuri electorale. Se știe, votul ”anti” face diferența. Grindeanu joacă rolul polițistului rău, Dragnea pe cel al polițistului bun. Măsurile negative vor fi asumate de premier, cadourile electorale vor fi atribuite candidatului la președinție.
Riscul acestei strategii s-a văzut deja: încercând să nu supere pe nimeni, Dragnea îi va dezamăgi pe toți. Gândiți-vă cum s-au simțit oamenii politici sau cei din administrație având simpatii pentru PSD. Au adunat înjurături de la anti-vacciniști, luni de zile, apărând legea propusă de Grindeanu, ca să vină Dragnea și să o întoarcă, dând dreptate dușmanului.
Este probabil ca rușinea nici să nu merite efortul: deși extrem de vocali, anti-vacciniștii nu reprezintă o masă critică în societate. Și nici nu vor vota cu Dragnea, așa cum nu votează studenții pentru bursele cărora a fost devastat bugetul Educației.
Dacă ar fi doar vaccinarea...dar lansarea unor teme de dezbatere, urmate de abandonarea lor, la prima ciocnire cu oponenții a devenit marcă înregistrată. Astfel s-ar putea explica de ce Liviu Dragnea a ajuns sub cota electorală a lui Grindeanu. Percepute drept bâjbâieli și ezitări, manevrele îi dezamăgesc pe susținătorii PSD și sunt raportate liderului. În schimb, simpatia pentru guvernarea PSD-ALDE este atribuită premierului.
În acest context, să fi încercat Klaus Iohannis doar să-l contreze pe viitorul său adversar la prezidențiale?
Sper că nu. O dovadă de maturitate politică este ca președintele să privească mai departe de simpla confruntare electorală și să încerce restabilirea autorității statului. Umilirea guvernului PSD, prin manifestații de stradă cu sprijinul președinției, nu a întărit statul român, ci dimpotrivă, l-a făcut mai vulnerabil. Cedarea repetată în fața unor minorități gălăgioase face ca decizii vitale să poată fi blocate de grupuri de presiune mai mult sau mai puțin legitime. În cazul vaccinării, de pildă, vorbim de peste 5000 de bolnavi și 25 de morți. Nu e cazul să ”avem rezerve”: numărul victimelor va crește!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu